Fajtár

Négylevelű mételyfű

Marsilea quadrifolia
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A négylevelű mételyfű a páfrányok közé tartozó, átlagosan 10-20 cm magas, évelő növény.

Sekély, időszakosan kiszáradó vizek, vízpartok faja. Kúszó szára vékony és elágazó.

Levelei rendszerint felállóak és nyelesek, hosszuk általában 5-20 cm közötti, de olykor akár az 50 cm-t is elérhetik. A 3-4 cm átmérőjű levelek rendszerint a víz felszínén úsznak vagy abból kissé kiemelkednek, négylevelű lóherére emlékeztetnek. 4 kifejlett levélkéjük ék-visszás-tojásdad alakúak, ép szélűek, a felszínük sugárirányban finoman ráncos-erezett és csupasz. A harasztok között egyedülálló módon levelei éjszakára összezárulnak.

A többi páfrányhoz hasonlóan virágai nincsenek, spórákkal szaporodik. A levelek hónaljában őszre fejlődnek ki 3-6 mm hosszú, kerekded vagy elliptikus sporokarpiumai. Ezek az eleinte szőrös hátú, majd lekopaszodó spóratartók barnás-feketés színűek és vastag, kemény falúak, amelynek köszönhetően a bennük lévő spórák akár egy hosszabb ideig tartó szárazságot is képesek átvészelni.

Gyökerei a szár csomóin (nóduszain), a levelekkel átellenben fejlődnek ki.

Évelő, erősen heterospórás páfrány, amelynél az ivaros (gametofiton) nemzedék nagyon redukálódott. Hínáralakja már május közepén megjelenik, a sporokarpiumok azonban általában csak a víz visszahúzódása után fejlődnek ki. Spóráit szeptember-októberben szórja szét.

Elterjedés:

A mételyfűfélék Közép- és Dél-Európában, illetve Kelet-Ázsiában is megtalálhatóak, de az 1860-as évek körül Észak-Amerikába is sikerült megtelepedniük emberi hatás révén. A mételyfűfélék családjának (Marsileaceae) Európában hat faja ismert, amelyek elsősorban a mediterrán térségben, az Azori-szigeteken, illetve a Kaszpi-tenger mellékén fordulnak elő.

Magyarországon a mételyfűfélék közül csupán a négylevelű mételyfű (Marsilea quadrifolia) honos. A folyószabályozásokat megelőzően gyakori volt, azonban állománya jelentősen megritkult. Jelenleg hazánkban szórványos előfordulású, főként nagyobb síkvidéki folyóink hajdani öntésterületein lelhető fel.

Természetes körülmények között sekély álló- és lassan áramló folyóvizek, mocsarak parti zónájában, iszaptárulásokban fordul elő, de másodlagosan halastavak, csatornák partján, rizskultúrákban is megjelenik. Kedveli a 10-20 cm-es vízmélységet és a meszes talajt, de a magas szervesanyag-tartalmú iszapon is megél. Gyenge versenyképességű faj, más vízi-vízparti növények hamar kiszoríthatják.

Természetvédelmi helyzet:

A folyószabályozások előtt éhínségek idején keményítőtartalmú spóráit összetörve lisztbe keverték. Leveleinek nedve vizelethajtó és lázcsillapító hatású, de tályogokat is kezeltek vele.

Állományai az élőhelyek megszűnése következtében erőteljesen lecsökkentek. Fennmaradása leginkább ott lehetséges, ahol a termőhely bizonyos mértékű bolygatása (pl. taposás, legelés, vadtúrás) folyamatos, mivel más növények vegetációjának fejlődésével gyorsan visszaszorul.

Igényli ugyanakkor termőhelyének időszakos kiszáradását is. Új termőhelyre nehezen jut át, ugyanakkor sporokarpiumaik kiszáradva hosszú ideig életképesek. Ennek köszönhetően egy-egy tartósan kiszáradt vagy benövényesedett helyen hosszú évekre eltűnve lappanghat, majd a körülmények kedvezőbbre fordulása után gyorsan képes újra megjelenni.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

Az IUCN Vörös Listáján globális szinten „nem fenyegetett”-ként tartja számon. Ázsiában valóban elterjedt és gyakori, Európában azonban feltűnően ritka és rossz védelmi helyzetű faj.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

MESTERHÁZY ATTILA (2014): Négylevelű mételyfű Marsilea quadrifolia Linnaeus, 1753. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 31-33. o.

MOLNÁR ATTILA (2013): Mételyfű Marsilea quadrifolia Linnaeus, 1753. In SALLAI R. BENEDEK (szerk.): Veszélyeztetett Natura 2000-es fajok egyesületi fajvédelmi tervei, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve

http://www.terra.hu/haznov/htm/Marsilea.quadrifolia.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9gylevel%C5%B1_m%C3%A9telyf%C5%B1

Fényképek:

Négylevelű mételyfű (Marsilea quadrifolia)

Forrás:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_images/110_1376310878.jpg

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet