Fajtár

Nagy rókalepke

Nymphalis polychloros
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A nagy rókalepke (Nymphalis polychloros) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

A lepkék szárnyainak színoldala téglavörös. Az elülső szárnyak szegélyén fekete és halványsárga foltokat visel. Mind a négy szárny szegélyén kék foltsort találunk, szárnyak szegélyét pedig vékony fekete sáv szegélyezi. A szárnyak fonákja elszáradt levélre emlékeztet. Szárnyfesztávolsága 50-62 mm.

Az áttelelt imágók március-áprilisban fűz- (Salix spp.), nyír- (Betula spp.), szil-fajora (Ulmus spp.) és csonthéjasok (Prunus spp.) leveleire rakják le csomóban álló petéiket. A hernyók hernyófészekben fejlődnek, alapszínük fekete vagy szürkésbarna, áltüskéik narancssárgák, hátukon és oldalaikon egy-egy vörös csík húzódik. A bábok alapszíne barna, a háti oldalán két sor áltüske húzódik végig, melyeknek hegye narancssárga színű, illetve a fej és a tor közötti részen két nagy fehér folt található. A báb potrohának végén található „tüske” (cremaster) pedig hosszanti irányban fekete-fehér csíkozású. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a vörös rókalepkével (Nymphalis xanthomelas). Azonban, ha megfigyeljük a szárnyak színoldalának szegélyeit könnyen észrevehetjük a különbséget: míg a N. polychloros esetében a szárnyak szegélyének kék foltsorát keskeny fekete sáv szegélyezi, addig a N. xanthomelas esetében ez vastagabb, ill. míg a N. polychloros lábai feketék, addig a N. xanthomelas-é világosbarnák.

Üde lombos erdőkben, településeken és azok környékén, kertekben, gyümölcsösökben és ligetes parkerdőkben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Egész Európában elterjedt.

Magyarországon szinte mindenhol megtalálható.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet