Fajtár

Nagy pávaszem

Saturnia pyri
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A nagy pávaszem a legnagyobb szárnyfelületű őshonos lepkénk, melynek szárnyfesztávolsága 110-140 cm. Egész testét sűrű, sötétbarna szőrzet fedi, a potrohon hosszabb, sötétbarna-szürkésbarna gyűrűs. A hímek kisebbek, csápjuk erősen fésűs. Szárnyainak mintázata szürkés behintéssel, barna, bonyolult szegzugos. Tarkója, vállak halványsárga színezetűek. A fej és a tor bársonyos tapintású. A feltűnő nagy pávaszemek, melyek szárnyak középterében helyezkednek el, rózsaszín, vagy piros, barna, vagy fehér színű gyűrűkből, illetve foltokból állnak. A szegélytér külső sávja sárga, kávébarna szegéllyel. Április közepétől május végéig, június elejéig repül. Az imágók leginkább késő éjszaka és kora hajnalban aktívak. Hernyója a tápnövényén tavasz végétől nyár végéig fejlődik. A hernyók elsősorban gyümölcsfákon táplálkoznak, de a kőris-és nyárfajokat, valamint a kökényt is tápnövényként említik. Hernyója eléri a 12 cm-t is. Zöld testén hat kékeslila szemölcs sorakozik szelvényenként. Ezekből fekete szőrszálak állnak ki. Fejlődését augusztusban fejezi be, a talajhoz közel, tápnövényén bebábozódik, majd a maga szőtte gumóban telel át. A kifejlett példányok nem táplálkoznak, szájszervük csökevényes, így rövid ideig, csak pár hétig élnek.

Elterjedés:

A faj holomediterrán faunaelem. Egészen Iránig elterjedt a Földközi-tenger európai és afrikai partjai mentén. Magyarországon a 20. század első felében országszerte előfordult. Helyenként, időnként tömegesen. Magyarországon eredeti élőhelyei a vadkörtével elegyes nyílt tölgyesek és a vadalmával kevert üde lomberdők szegélyei, de megtalálható kiskertekben és fáspusztákon is. Napjainkra erősen megritkult. Természetvédelmi helyzet: Főként az erdőművelés gyakorlatának megváltozása következtében csökken a faj egyedszáma, ugyani s tarvágás következtében a vadalma, vadkörte eltűnt az erdőkből. A hernyók tömeges pusztulását pedig a gyümölcsösök intenzív vegyszeres mezőgazdasági művelése okozza.

Védettség:

A faj védett. Természetvédelmi értéke: 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DELI TAMÁS (2015): Nagy pávaszem (Saturnia pyri) Denis et Schiffermüller, 1775. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=1145

Fényképek:

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet