Fajtár

Nagy gyöngyházlepke

Argynnis paphia
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

A hím szárnyainak színoldala élénk narancsvörös, az elülső szárnyakon az erek vonalán négy vastagabb fekete csíkot, ún. illatcsíkot visel. A nőstények szárnyainak színoldala halványabb narancssárga, enyhén szürkészöldes behintéssel. A nőstényeknél ritkán, de előfordulnak zöldeskék színű példányok (Argynnis paphia f. valesina). A hátulsó szárnyak fonákja zöldes színezetű, ezüstfehér harántsávokkal. A fajra jellemző érdekesség, hogy esetében látványosan előfordul az ún. günandromorfia, amikor is az egyed egyik fele hím, a másik nőstény és ez a külső jegyeikben is megfigyelhető. Szárnyfesztávolsága 55-80 mm.

A nyár elején kikelt imágók a párzást követően ibolya- (Viola spp.) és szeder-fajokra (Rubus spp.) rakják le egyesével álló petéiket. A hernyók augusztusban kelnek ki, melyeknek színezete barnásfekete, hátukon két szélesebb sárga sáv húzódik végig. Áltüskéik sötétsárgák, fejük fekete. A bábok egyszínű sötétbarnák levélerezetre emlékeztető rajzolattal, illetve áltüskéik aranysárga színűek. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a zöldes gyöngyházlepkével (Argynnis pandora). Viszont elkülönítésük egyszerű: az A. pandora hímjei két, míg az A. paphia hímjei négy illatcsíkkal rendelkeznek. Emellett az A. pandora nősténye élénkzöld behintésű, az A. paphia pedig halványabb zöld behintéssel rendelkezik. Illetve az A. pandora elülső szárnyfonákának belső tere erős narancssárga-piros, az A. paphia-é pedig sárgászöld.

Erdei utak mentén, tisztásokon, réteken, kertekben, hegy-, domb- és síkvidékeken is előfordul.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt.

Magyarországon mindenhol előfordul, gyakori, néhol tömeges is lehet.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet