Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Molyhos nyír

Betula pubescens

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Rokonától, az ismertebb közönséges vagy bibircses nyírtől (Betula pendula) eltérően fiatal hajtásai és levelei molyhosan szőrösek, a levelek hátoldalán az érzugokban pedig apró fehér szőrpamacsokat („szakállt”) találunk, továbbá rügyeinek csúcsa nem hajlik el. A levélszél egyszeresen fogazott, és nem kétszer (mint közönségesebb rokonán), levelei tojásdadok, valamint ágai nem csüngőek, hanem seprűszerűen felfelé állnak, törzse kevésbé fehér, enyhén „kormos” árnyalatú. Mérete a termőhelyi viszonyok szerint nálunk cserje vagy apró fácska mérettől közepes (20 m magas) fáig terjedhet. Egylaki fa.

A többi európai nyír fajhoz hasonlóan hajlamos a hibridizációra, többféle hibrid, illetve átmeneti alakját leírták már (elsősorban a bibircses nyírrel kereszteződött és/vagy visszakereszteződött taxonokat). Ez és morfológiai változatossága a beazonosítást esetenként megnehezíti.

Pionír jellegű fafaj, azaz már a szukcessziós folyamatok korai stádiumában feltűnik és társulásalkotó is lehet, de később vissza is szorulhat. Kisavanyodott vagy lápos, nedves/üde termőhelyekre jellemző, hidegtűrő faj.

Elterjedés:

Ez az euroszibériai fafaj nálunk boreális reliktum, lápokon és mészkerülő erdőkben szórványosan fordul elő. A babérfüzes-nyírláp (reliktum jellegű) növénytársulás uralkodó, egyben névadó fafaja (a babérfűz mellett).

Hazánkban a Nagyalföld ÉK-i szegélyén (Nyírség, Bereg-Szatmári-sík) és a Kisalföldön lápokon gyakoribb volt. A középhegységeinkben és a Nyugat-Dunántúlon szórványosan bukkan fel. A nyírségi és beregi lápok nevezetes fafaja, a Nyírségben még jelenleg is megfigyelhető 1-2 helyen, hogy a fűzlápból „kinövő” molyhos nyírek révén a szukcessziós folyamatok a nyírláp irányába haladnak.

Természetvédelmi helyzet:

Hidegidőszaki reliktumként, hűvösebb, üdébb termőhelyet kedvelő fajként a térségi szárazodás és a klímaváltozás is érzékenyen érinti. Lápos élőhelyei egyébként is erősen veszélyeztetettek, eltűnőben vannak, így hazánkban ennek a fajnak a fennmaradása is veszélyeztetett. A természetes szukcessziós változások (láperdők ligeterdővé alakulása, keményfák előretörése) révén is visszaszorulhat, ugyanakkor a zsombékosok vagy fűzlápok nyírláppá alakulásának természetes folyamata alig néhány helyen biztosított csak. A fent jelzett, fajok közötti hibridizáció és visszakereszteződés genetikai változásokat okoz, különösen kis egyedszámú állományokban.

Védettség:

A molyhos nyír alkotta láperdők többnyire közösségi jelentőségű (Natura 2000) élőhelyeknek minősülnek.

A Vörös Lista szerint veszélyeztetett illetve sebezhető.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARTHA D. (2012): Molyhos nyír Betula pubescens EHRH. In: BARTHA D. (szerk.): Magyarország ritka fa- és cserjefajainak atlasza. Kossuth Kiadó, Budapest, pp. 257-261.

BARTHA D. – KIRÁLY G. – SCHMIDT D. – TIBORCZ V. – BARINA Z. – CSIKY J. – JAKAB G. – LESKU B. – SCHMOTZER A. – VIDÉKI R. – VOJTKÓ A. & ZÓLYOMI SZ. (szerk.) (2015): Magyarország edényes növényfajainak elterjedési atlasza – Distribution atlas of vascular plants of Hungary – Nyugat Magyarországi Egyetem Kiadó / University of West Hungary Press, Sopron, 329 pp.

KIRÁLY G. – KIRÁLY A. (2010): Molyhos nyír (Betula pubescens). – Tilia 15: 17-36.

http://www.termeszetvedelem.hu

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ