Fajtár

Mocsári dudvabagoly

Lacanobia splendens
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A mocsári dudvabagoly (Lacanobia splendens) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Az elülső szárnyak alapszíne barnás színezetű, a kör- és vesefolt világos színű. A csapfolt kicsi, sötét körvonallal határolt, kitöltése a szárnyak alapszínével megegyező. A tor a szárnyak alapszínezetével megegyező, erősen szőrözött. A potroh a szárnyaktól világosabb, sárgásbarna színű. Szárnyfesztávolsága 32-39 mm.

A május végén kikelt imágók a párzást követően gyilkos csomorikára (Cicuta virosa), vidrafűre (Menyanthes trifoliata), ebszőlő csucsorra (Solanum dulcamara), bojtorján- (Arctium spp.), saláta- (Lactuca spp.), szulák- (Convolvulus spp.) és útifű fajokra (Platango spp.) rakják le petéiket. A hernyók júliusban kelnek ki, piszkoszöld vagy piszkosbarna alapszínű, az egész test fehérrel sűrűn, míg feketével némileg pettyezett, oldalukon egy éles világos sávot viselnek, amelyet felülről fekete árnyék szegélyez. Szeptember végén bábozódnak. A báb tipikus bagolylepke báb, sötétbarna-fekete színezetű, más bagolylepke fajoktól nem elkülöníthető. Évente két nemzedéke fejlődik, a második nemzedék utódainak bábja telel át.

Kifejezetten a nedves, hűvös élőhelyeket kedvelő faj, síkvidéki mocsár- és láperdőkben, turjánosokban, nagyobb vízparti nádasok szegélyeiben, néha hegy- és dombvidéki patakvölgyekben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában hiányzik Angliából, Írországból, Norvégiából, Svédországból, Albániából és Koszovóból.

Magyarországon kevés elterjedési adattal rendelkezünk, eddig csak a Hortobágyon, a Nyírségben és a Kosdi-dombságon figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

Bár kevés adattal rendelkezünk a fajról, mégis elmondható, hogy a hűvös klímájú élőhelyek, mocsár- és láperdeink, patakvölgyeink megóvása, kiszáradásuk és lecsapolásuk megakadályozása fontos a faj magyarországi fennmaradása szempontjából.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

Ronkay, G, Ronkay, R. 2006. A magyarországi csuklyás- szegfű- és földibaglyok atlasza (Noctuidae: Cucullinae, Hadeninae, Noctuinae). Natura Somogyiensis 8.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet