Fajtár

Lucilla singleyana

Lucilla singleyana
Nem védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A L. singleyana a Punctidae családba tartozó, Észak-amerikai eredetű csigafaj. Apró méretű, talajlakó faj, melynek életmódjáról keveset tudunk. A faj rejtőzködő, talajlakó (szubterrán) életmódú.

Elterjedés:

A faj holarktiszi elterjedésű. Észak-amerikai eredetű csigafaj. Az amerikai származás és a gyenge migrációs képességek ellenére a faj mára széles körben elterjedt, többek közt hazánkban is számos lelőhelyen feljegyezték. A Pleisztocén korabeli talajszelvényekben azonban a faj fosszilis héjai nem találhatók meg, tehát feltehetőleg nálunk nem őshonos. A kutatók mai napig vitatkoznak a faj származását illetően. Hazánkban a L. singleyana elterjedésének rendszeres vizsgálatára még nem került sor. Sajnos az eddigi előfordulási adatok is nagyon szórványosak ahhoz, hogy a faj hazai eredetéről határozott véleményt lehessen alkotni. Hazánkban a legtöbb példány a Körös-Maros közén elterülő Szarvasi-Arborétumból került elő.

Természetvédelmi helyzet:

A faj ismert hazai gyűjtéseinek száma 40-50 között van, a faj elterjedését mutató UTM kvadrátok száma pedig 33. A L. singleyana zavarástűrő faj, az emberi behatás mértékének növekedésével a faj egyedszáma is növekszik. Továbbá kimutatható, hogy a L. singleyana több, zavarást jól tűrő és emberkövető fajjal szignifikánsan együtt él.

Irodalomjegyzék:

http://www.huveta.hu/handle/10832/202

https://www.gbif.org/species/7910695

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet