Fajtár

Lápi apróbagoly

Deltote uncula
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A lápi apróbagoly (Deltote uncula) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, főként éjszakai aktivitású, de nappal is könnyen felzavarható faj.

Elülső szárnyainak alapszíne homokbarna. Az elülső szárnyak külső szegélye mellett egy vajsárga sáv található, amely egészen a tőtérig hatol. Az elülső szárnyak közepén egy ék alakú, őzbarna színű foltot visel, amely a tőtértől kissé beljebb ered és egészen a szegélytér keresztvonaláig húzódik. A szegélytéri keresztvonal sötét, alulról egy világos árnyéksáv kíséri. A csapfolt hiányzik, a kör- és vesefolt vajsárga kitöltésű, fehéren keretezett. A vesefolt megnyúlt, szinte sarló alakot vesz fel.

Az április végén kikelt imágók a párzást követően fekete sásra (Carex nigra), erdei sásra (Carex sylvatica) és sédbúza fajokra (Deschampsia spp.) rakják le egy vonalba rendezett petéiket. A hernyók alapszíne zöld, világos hosszanti csíkokkal tarkított. Feje zöld, teste csupasz, három pár potrohlábbal rendelkezik. A hernyó a tápnövényen belül bábozódik. A báb tipikus bagolylepke (Noctuidae) báb, fajhatározásra nem alkalmas. Évente egy nemzedéke fejlődik, a báb telel át.

Lápréteken, mocsaras területeken találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európa minden országában elterjedt, kivéve Portugáliát, Spanyolországot, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, Szerbiát, Albániát és Macedóniát.

Magyarországról eddig kevés előfordulási adata ismert. Eddig csak az Őrségben, a Kis-Alföldön, a Kiskunságban, a Nagykunságban és a Hortobágyon figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

A fajra leginkább a hőmérséklet folyamatos emelkedésének köszönhető mocsaras területek kiszáradása, mezőgazdasági okokból történő lecsapolása jelent veszélyt.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

https://www.izeltlabuak.hu/faj/lapi-aprobagoly

https://lepidoptera.eu/species/1002

http://lepiforum.org/wiki/page/Deltote_uncula (az oldal nem található)

http://pyrgus.de/Deltote_uncula.html (az oldal nem található)

Fényképek:

Forrás: Szerző: Káldi József (https://www.izeltlabuak.hu/faj/lapi-aprobagoly)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet