Fajtár

Körtebagoly

Atethmia ambusta
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A körtebagoly (Atethmia ambusta) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj. Az elülső szárnyak alapszíne rozsdabarna. A vesefolt az alapszínnel megegyező, de világosan keretezett, a kör- és csapfolt hiányzik. A keresztvonalak a vesefolt keretével megegyező világos színűek.

Az elülső szárnyak erősen kiszélesedők, szegélyük enyhén csipkés. A hímek csápja gyengén fésűs, a nőstényeké fonalas. A fej és a tor erősen szőrözött, a szárnyak alapszínével megegyező rozsdabarnák. Szárnyfesztávolsága 25-27 mm.

Az augusztus közepén – végén kikelt imágók a párzást követően alma- (Malus spp.) és körtefajokra (Pyrus spp.) rakják le petéiket. A peték áttelelését követően a következő év május elején kelnek ki a hernyók, melyek piszkosszürke színezetűek, hátuk közepén világos csík húzódik, hátuk kétoldalán minden szelvényen fekete harántcsíkot viselnek. Fejük fekete, lábaik barnásak. Júliusban bábozódnak be. Évente egy nemzedékük fejlődik.

Szubmediterrán bokorerdőkben, hegylábi és dombvidéki gyümölcsösökben és –kertekben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Közép-, Kelet- és Dél-Európában elterjedt, de hiányzik Szerbiából, Montenegróból és Macedóniából.

Magyarországon kevés előfordulási adata ismert, eddig csak a Balaton-felvidéken és a Pilisben figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

Igényeit tekintve igen széleskörű élőhelytípusok állnak rendelkezésére, így különösebb élőhelykezelést nem igényel. Azonban az almás- és körtés gyümölcsösök kártevők elleni intenzív vegyszerezése miatt egy-egy területről hamar eltűnik. Emiatt a faj szempontjából szükséges lenne védett gyümölcsösök kialakítására, illetve a gyümölcstermesztők figyelmének felhívására a korszerűbb vegyszermentes növényvédelmi technikákra.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ronkay, G, Ronkay, R. 2006. A magyarországi csuklyás- szegfű- és földibaglyok atlasza (Noctuidae: Cucullinae, Hadeninae, Noctuinae). Natura Somogyiensis 8.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet