Fajtár

Kockás tarkalepke

Melitaea diamina
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kockás tarkalepke (Melitaea diamina) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

Az imágók szárnyfelszíne sötét narancsbarna és fekete kockás. A szárnyak fonákán narancsvörös és krémszínű foltok váltakoznak. A hátsó szárnyak fonákjának szegélysávja narancsbarna színű, amelyet belülről félhold alakú foltok szegélyeznek, csúcsaikon fekete pont található. Szárnyfesztávolsága 33-36 mm.

A májusban kikelt imágók a párzást követően csoportosan rakják le petéiket macskagyökér- (Valeriana spp.), veronika- (Veronica spp.) és csormolya-fajok (Melampyrum spp.) leveleire. A hernyó alapszíne fekete, fehér pontokkal, feje fekete, áltüskéi rozsdasárga színűek, rajtuk fekete szőröket visel. Az áttelelt hernyó tavasszal bábozódik be, amelynek alapszíne fehér, fekete foltokkal tarkított, illetve a háti foltokban narancssárga pontokat is találunk. Évente egy nemzedéke fejlődik, kedvező években egy részleges augusztusi nemzedéke is kifejlődhet.

Elsősorban láp- és mocsárréteken, patakmenti magaskórósokban, erdőszegélyeken, üde bokros réteken, irtásokon fordul elő.

Elterjedés:

Élőhelyein egész Európában elterjedt egészen 2000 m-es magasságig.

Magyarországon az Őrségben, a Balaton-felvidéken, a Mecsekben, a Vértesben, a Börzsönyben, a Mátrában, a Bükkben, az Aggteleki-karszt területén, a Zempléni-hegységben és a Nyírségben fordul elő.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek:

Kockás tarkalepke (Melitaea diamina)

Forrás:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_images/2166_1376295748.jpg

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet