Fajtár

Kisfoltos laposacsa

Libellula fulva
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kisfoltos laposacsa (Libellula fulva) a laposacsák (Libellulidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú szitakötő (Anisoptera) faj.

Mindkét nem esetében a potroh széles és lapos, hátulsó szárnyaik tövében sötét folt van, az elülső szárnyak tövi foltja kevésbé feltűnő. A szárnyak csúcsán gyakran van egy-egy sötét szegélyfolt, de ez hiányozhat. A fiatal egyedek és a nőstények élénk vörösbarnák, a 4-10. potrohszelvények közepén hátrafelé szélesedő fekete ékfoltokkal mintázott. Az ivarérett hímek szeme világos szürkéskék, tora sötétbarna, potrohának 3-7. szelvénye hamvas világoskék, amely a középső szelvényeken többnyire erősen megkopik a párzáskor ott kapaszkodó nőstények miatt. Az idős nőstények tompa barna színűek, kevés hamvas bevonattal.

Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Közepes termetű, testhossza 42-45 mm, szárnyfesztávolsága 68-80 mm, a lárvabőr hossza 20-25 mm.

A lárva a gazdag vízparti lágyszárú növényzettel övezett, lassan áramló kis- és közepes vízfolyásokat, csatornákat, átöblítő víztesteket, a hűvösebb és állandó kisebb állóvizeket, lápi kisvizeket, holtágakat, nagyobb tavak szegélyzónáit egyaránt kedveli. A lárva két évig fejlődik, az imágókkal május elejétől július végéig találkozhatunk.

Elterjedés:

Közép- és Kelet-Európában általánosan elterjedt, az Ibériai-félszigetről, a Brit-szigetekről és Skandináviából hiányzik.

Magyarországon általánosan elterjedt, leginkább a sík- és dombvidékeken fordul elő.

Természetvédelmi helyzet:

Nem fenyegetett, de állományait negatívan befolyásolja a kisvízfolyások szabályozása, kotrása, vízállások lecsapolása, szennyezése, eutrofizációja.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek:

Kisfoltos laposacsa (Libellula fulva)

Forrás: Sámoly Attila, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet