Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Kisfészkű aszat

Cirsium brachycephalum

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum) nyúlánk, virágzásakor akár 2-2,5 m magasra is megnövő fészkesvirágzatú növény, de - különösen legelt, vagy kaszált állományokban – lényegesen kisebb termetű is lehet. Karcsú, felálló virágos szára a felső részén általában rövidebb hajtásokra ágazik. Világoszöldes szára alsó felében kopasz, felső harmadában finoman pelyhes-szőrös.

Levelei szintén világoszöld színűek, és tövisesek. Tőlevelei és alsó szárlevelei rendszerint ép szélűek, hosszúkás-lándzsásak, a felsőbb szárlevelek hasogatottak, karéjosak, a karéjok tövishegyűek. Az alsóbb szárlevelek a száron jellemzően hosszan lefutók, így a szár alul szárnyasan tövises. A levelek fonáka mindig érdes vagy kopaszodó.

Többé-kevésbé sátorozó virágzata általában 5-20 apró (6-10 mm átmérőjű) fészekből áll, amelyek fehér molyhos, levéltelen kocsányokon foglalnak helyet. A párta halvány, fehéreslila vagy rózsaszín színű. Cseréptetőszerűen álló, 1-3 mm hosszú, lándzsás fészekpikkelyeik sárgás vagy vöröses tövishegyben végződnek. Terméseik apró repítőszőrös kaszatok.

Kétéves növény, amely az első évben csupán többé-kevésbé szétterülő tőlevélrózsát fejleszt a talaj közelében, és csak a második évben virágzik, jellemzően júliustól szeptember elejéig. A lekaszált és újra kihajtó egyedek akár októberben is virágozhatnak, ilyen esetekben a termésérés is kitolódik és akár november végéig is eltarthat.

A kisfészkű aszat hajlamos pionírként viselkedni, azaz könnyen megtelepszik, viszont a társulásalkotók konkurenciáját csak mérsékelten bírja.

Elterjedés:

Pannon-endemikus flóraelem, így bár a szomszédos országokban is előfordul, állományainak legnagyobb része Magyarország területén található. A fajra jellemző meglehetősen nagy fluktuációnak köszönhetően egyedszámuk évről évre szélsőségesen változhat.

Magyarországon nagyszámú stabil állománya él, elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúl északi felében gyakori.

Síksági és dombvidéki területek időszakosan vízborította szikesein, mocsár- és lápréti területeken, magaskórós társulásokban, vagy mocsárrétekkel szomszédos ritkás nádasok szegélyeiben, olykor zsombékosokban előforduló, nedvességigényes, sótűrő faj. Pionír tulajdonságainak köszönhetően csapadékos, vagy azt követő években gyorsan megtelepszik a nedves talajfelszíneken (például belvizes, parlagon hagyott szántókon), ahol egy-két évig tömegessé válhat, majd akár teljesen el is tűnhet. Állománynagyságuk az állandóbb vízháztartású, mocsaras és lápos élőhelyeken kisebb ingadozást mutat.

Természetvédelmi helyzet:

A kisfészkű aszatot elsősorban termőhelyeinek megszűnése (pl. beszántás, becserjésedés), szárazodása veszélyezteti.

Az élőhelyéül szolgáló gyepes területeken a különféle legelő- rétgazdálkodással járó beavatkozásokkal kapcsolatban széles tűrőképességű. A túllegeltetés, az égetés, a huzamosabb ideig tartó magasabb vízborítás, vagy a többszöri rossz időszakban történő kaszálás feltehetően csak időszakosan szorítja vissza.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

Az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon, ami annak köszönhető, hogy Magyarországon nagyméretű, stabil populációi találhatóak.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

FARKAS SÁNDOR – ARADI ESZTER (2014): Kisfészkű aszat Cirsium brachycephalum Juratzka, 1857. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 97-99. o.

MOLNÁR ATTILA (2013): Kisfészkű aszat Cirsium brachycephalum Juratzka, 1857. In SALLAI R. BENEDEK (szerk.): Veszélyeztetett Natura 2000-es fajok egyesületi fajvédelmi tervei, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve

http://www.terra.hu/haznov/htm/Cirsium.brachycephalum.html

https://www.bfnp.hu/hu/kisfeszku-aszat-cirsium-brachycephalum

http://www.pasztolife.hu/index.php/hu/program/fajok/kisfeszku-aszat

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=246

Fényképek:

Kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum)

Forrás:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_images/246_1376466734.jpg

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ