Fajtár

Kisasszony-szitakötő

Calopteryx virgo
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo) a színesszárnyú szitakötők (Calopterygidae) családjába tartozó, egyenlő szárnyú szitakötő (Zygoptera) faj.

A hím szeme sötétbarna, teste fémes kék színű, zöldes árnyalatú. A potroh hasi oldalán a 8. és 9. szelvények vörösesek, a 10. pedig hamvas színezetű. Lábai feketék, tora a szárnyak tövénél világosbarna, szárnyukon nincs szárnyjegy. A vízteret övező növényzetben territóriumot tart.

A nőstény szeme barna, teste fémeszöld színű. Potroha bronzos árnyalatú, idősebb korban hamvas bevonatú. A lábak és a tor szárnytövi része világosbarna. Szárnya barnás színezetű, feltűnő világos szárnyjeggyel.

Az imágók az egyenlő szárnyú szitakötőkre (Zygoptera) jellemzően a test fölött összezárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Testhossza 45-49 mm, szárnyfesztávolsága 50-74 mm, a lárvabőr hossza 23-34 mm.

A lárva a legalább részben árnyékolt, gyors folyású, hűvös és oxigéndús vizű hegy- és dombvidéki, kis- és közepes vízfolyásokban fejlődik. Az imágó általában nem távolodik el a víztértől, kedveli a beszűrődő napfényes foltokat és nyíltabb helyeket. Életciklusa két éves, az imágóval májustól szeptemberig találkozhatunk.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt, a Brit-szigetek északi részéről és Skandinávia északnyugati részéről hiányzik.

Magyarországon a hegy- és dombvidékek patakjai mentén fordul elő, ritkán síkvidéken is felbukkanhat.

Természetvédelmi helyzet:

Nem fenyegetett, de az élőhelyét árnyékoló erdőállományok tarvágásának hatásai (pl. víztér felmelegedése, vízjárás kiegyenlítetlenné válása) fenyegetést jelent a lokális állományra. A víz szervesanyag-terhelését nem tolerálja, gyors eltűnéssel reagál rá.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek:

Kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo)

Forrás: Pribéli Levente, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet