Fajtár

Kis színjátszólepke

Apatura ilia
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kis színjátszólepke (Apatura ilia) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj. Nevét a szárny színoldalának irizáló színezetéről kapta.

Az imágók szárnyszínének alapszínezete barna vagy feketésbarna, rajta fehér színezetet, ill. az első és hátsó szárnyakon egy-egy szemfoltot találunk.

Nyár elején a frissen kelt nőstények nyár- (Populus spp.) és fűz-fajok (Salix spp.) leveleire rakják egyesével álló petéiket. A hernyó alapszíne zöld, fehér pöttyökkel sűrűn tarkított, oldalain sárga harántcsíkok vannak, melyből egy pár övszerűen összeér a hátán, feje zöld, a fejen és farki végén két-két függelék („szarvacska” és „villás farkinca”) található, 5 pár potrohlábban rendelkezik. A báb világoszöld, háti élén és a szárnyszegélyeken egy-egy sárga szegéllyel díszített. Hegy- és dombvidékeken évente egy, a Dél-Dunántúlon és az Alföldön két nemzedéke fejlődik.

Kevésbé gyakorlott szem számára könnyen keverhető a hozzá igencsak hasonló magyar színjátszólepkével (Apatura metis). Ha azonban jobban megfigyeljük az állatokat, könnyen elkülöníthetjük őket: Az A. ilia szárnyain jól kirajzolódó szemfoltok vannak (minden szárnyon egy), ill. az elülső szárnyak csúcsában három fehér foltot találunk, ezzel szemben az A. metis szemfoltjai inkább pontoknak látszanak és az elülső szárnyak csúcsain csak két fehér folt található. A szárnyfonákon is van megfigyelhető különbség: míg az A. ilia hátsó szárnyain egy sárgás pont és egy szemfolt, addig az A. metis hátsó szárnyain két sárgás folt van.

Fűz- és nyárligetekben, bokorfüzesekben, égerligetekben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Egész Európában elterjedt.

Magyarországon általánosan elterjedt, de csak helyenként gyakori.

Védettség :

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet