Fajtár

Kis fehérsávoslepke

Neptis sappho
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kis fehérsávoslepke (Neptis sappho) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

A szárnyak színoldalának alapszíne fekete, fehér mintázattal, a fonákjának alapszíne barna, szintén fehér mintázattal tagolt. Szárnyfesztávolsága 45-50 mm.

Tavasszal a frissen kelt nőstények a párzást követően fekete lednek (Lathyrus niger), tavaszi lednek (Lathyrus vernus), fehér akác (Robinia pseudoacacia), gyalog akác (Amorpha fruticosa) növények leveleire teszi egyesével álló petéit. A hernyók júliusban kelnek ki, alapszínük barna, fejükön két-, majd később három áltüskét viselnek. Az utolsó vedlés előtt téli hibernálódás következik, majd ebből tavasszal feléledve az utolsó lárvastádiumba lépnek. A báb zöld színű, levelek fonákára felszőtt, elszáradt levélre hasonlít. Évente két, melegebb években három nemzedéke fejlődik.

A kevésbé gyakorlott szem számára könnyen összetéveszthető a hozzá nagymértékben hasonló nagy fehérsávoslepkével (Neptis rivularis). A két fajt azonban nem is olyan nehéz elkülöníteni egymástól: míg a N. sappho torában és a potroh tövében zöldes árnyalatot látunk, addig a N. rivularis teste szinte teljesen fekete. Emellett különbözik még a hátsó szárnyak színoldala (N. sappho hátsó szárnyain egy vastagabb és egy vékonyabb harántsáv, míg a N. rivularis hátsó szárnyain csak egy harántsáv húzódik) és fonákja is (N. sappho hátsó szárnyain két vastagabb és három vékonyabb, egymást felváltó harántsávot, N. rivularis hátsó szárnyain pedig csak egy vastagabb és egy vékonyabb harántsávot találunk).

Üde lomboserdőkben, liget- és láperdőkben fordul elő.

Elterjedés:

Európában Közép- és Dél-Európában, illetve Ukrajnában fordul elő.

Magyarország keleti és északi részén, a Nyírségben, a Duna- ill. a Tisza vonalán, a Kiskunságban, a Bihari-síkságon és a Sárréten fordul elő.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet