Fajtár

Kis apollólepke

Parnassius mnemosyne
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) szárnyfesztávolsága 45-60 mm. Alapszíne krétafehér, elülső szárnyának felső szegélye, csúcsterének és külső szegélyének nagy része áttetsző. A rajzolat a sejt közepén és végén elhelyezkedő, nagyon változó alakú és terjedelmű két fekete foltból áll. Elülső szárnyának csúcsa és külső szöglete lekerekített. Hátulsó szárnya görbe tojásdad, töve megnyúlt, szegélye ívelt, az erek szabadok, a belső szegély homorú.

Hátsó szárnyának belső szegélye fekete, a belső szögletből a sejt alá gyakran fekete foltocskák húzódnak. A fonák rajzolta megegyezik a felszínével, de a fekete szín füstösebb, szürkébb. A potrohot és a hátulsó szárny belső szegélyét fehér szőrzet díszíti. A nőstény potrohán alul szaruszerű, vékony falú tok látható (sphragis), amely párosodás közben a hím által kiválasztott és megszilárdult anyagból képződik.

Hernyójának tápnövényei különféle keltike fajok (Corydalis spp.), elsősorban az odvas keltike (Corydalis cava). Hernyója éjjel táplálkozik.

Imágója április elejétől június végéig (vagy akár július elejéig is) repül, a rajzáscsúcs május végére esik.

Elterjedés:

Policentrikus elterjedésű, nyugat-palearktikus faj. Nyugat-Európától Iránig és az egykori Szovjetunió területén fordul elő.

Magyarországon főleg a domb- és hegyvidék lakója (Bakony, Vértes, Velencei-hegység, Budai-hegyvidék). Elterjedésére jellemző, hogy az Alföld korábbi nagy folyórendszerei mentén, a „montán” elemekben gazdag aljnövényzetű magas természetességű keményfás ligeterdőkben izolált reliktum-populációi vannak.

Élőhelyei liget- és láperdők, üde lomboserdők. Domb- és hegyvidékeken nedvesebb réteken, kaszálókon él, síkvidékeken pedig nagyobb folyóink mentén (Duna, Tisza, Kőrös).

Természetvédelmi helyzet:

A kedvezőtlen erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása, illetve az erdei károsító fajok inváziójakkor kijutatott rovarölő szerek veszélyt jelenthetnek a faj számára.

A por - és a kipufogógázok okozta levegőszennyezés is negatív hatással lehet az állományokra.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 10.o.

DR. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 50.o.

Fényképek:

Kis apollólepke (Parnassius mnemosyne)

Forrás:

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=1080#images-1

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet