Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Kétszínű fogólábú-fátyolka

Mantispa styriaca

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kétszínű fogólábú-fátyolka (Mantispa styriaca) – ahogy a magyar és a latin neve is utal rá - külső megjelenésében rendkívüli módon emlékeztet a közismert imádkozó sáskára (Mantis religiosa), de ahhoz semmilyen rokonsági kapcsolat nem fűzi. Jellegzetes testfelépítésű, 8-15 mm-es recésszárnyú rovar.

Feje elölről nézve háromszög alakú, két oldalán a fejhez képest nagy, bronzszínű szemekkel.

Vörösesbarna csápjai rövidek. Előtora erősen megnyúlt, csőszerű. Teste sárgás színű, kisebb-nagyobb vörösbarna foltokkal tarkítva. Elülső pár lába zsákmányszerzésre módosult fogóláb, melynek combja lapított, alsó felén pedig erős, hosszabb-rövidebb kitintüskék sorakoznak.

Sárga színű középső és hátsó lába hosszú és karcsú. Üvegesen átlátszó, tág erezetű szárnyai nem egyenlők. Szárnyfesztávolsága 30-35 mm. Szárnyjegye hirtelen kiszélesedő, kétszínű, belső fele sárga, külső fele vörösbarna.

Imágói ragadozók, elsősorban legyekkel, molylepkékkel, stb. táplálkoznak. A nyári hónapokban elsősorban nappal aktívak, de az éjszakai mesterséges fényekre összegyűlő rovarokat is előszeretettel zsákmányolják. Vadászat során hosszú ideig mozdulatlanul lesben állnak, csak a csápjaikat mozgatják föl-le. Óvatlan áldozatukat bicskaszerűen visszahajló elülső lábaikat villámgyorsan kinyújtva ragadják meg, majd – fogólábaikkal erősen tartva – azonnal megkezdik az elfogyasztásukat.

Párzási időszakban a kannibalizmus elkerülése érdekében a hímek először biztonságos távolságra megközelítik a nőstényeket, majd a csápok és a potroh föl-le mozgatásával, időnként a mellső lábak kinyújtásával, és a szárnyak felemelésével jelzik párzási szándékukat.

Amennyiben a nőstény elfogadja a hím közeledését, ő is hasonló jelzéseket ad. A párosodást követően a megtermékenyített nőstények az esti órákban lerakják viszonylag nagyszámú (kb. 300 db) apró nyélen ülő petéiket. Egy nőstény élete során többször is petézhet. Lárvái fejlődésmenete a recésszárnyúak között különlegesnek számít. A petékből ősszel kikelő apró, futókatípusú lárváknak rágó szájszerve és futólábai vannak, majd áttelelést követően különböző talajlakó pókok (farkaspók-félék – Lycosidae, kalitpók-félék – Clubionidae, stb.) petekokonjaiba fúrják be magukat. Fejlődésmenetüknek ebben a parazitajellegű szakaszában kukacszerű lárvaalakot vesznek fel, lábaik megrövidülnek, szájszerve szívó típusúvá válik.

Végül egy kis gubót (kokont) szőnek maguk köré, amiben egy utolsó vedlés után bebábozódnak. Ezt a típusú fejlődést hipermetamorfózisnak nevezik.

Elterjedés:

Eurázsiai elterjedésű faj, Európában a mediterrán területektől egészen az 50° északi szélességi körig honos.

Magyarországon általánosan elterjedt. Többnyire ritka, de lokálisan gyakori lehet.

Kedveli a száraz, meleg élőhelyeket, elsősorban napos erdőszegélyekben, cserjesávokban fordul elő. Fejlődésmenete szempontjából fontos, hogy a közelben nyitottabb száraz felszínek legyenek, ahol nagy számban előfordulnak talajlakó pókok.

Természetvédelmi helyzet:

A fajra leginkább természetes élőhelyeinek szerkezeti átalakulása, megszűnése jelenthet veszélyt.

Komoly károkat okozhat a túlszaporodott vaddisznóállomány is, mivel a talajfelszín széttúrásával jelentősen csökkenhet a szaporodásukhoz elengedhetetlen talajlakó pókok populációja, és gyomosodás indulhat el.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DELI TAMÁS (2015): Kétszínű fogólábú-fátyolka (Mantispa styriaca) Poda, 1761. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas: 246.o.

http://termeszetvedelmikezeles.hu/adatlap-allatok?showAll=0&id=1122

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9tsz%C3%ADn%C5%B1_fog%C3%B3l%C3%A1b%C3%BA-f%C3%A1tyolka

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ