Fajtár

Kétfoltos sárkányszitakötő

Epitheca bimaculata
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kétfoltos sárkányszitakötő (Epitheca bimaculata) a smaragdszitakötők (Corduliidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú (Anisoptera) faj.

A család egyetlen tagja, amely nem fémeszöld színű, hanem fekete. Tora világosbarna, fekete mintázattal, potroha sárga. Homloka sárga, szeme fiatalon barnás, később kékesszürke. A torháton és a toroldalon széles, világos sávok vannak. A potroh lapított, a test vége felé fokozatosan keskenyedik. Az első két szelvény nagyobbrészt sárgás, a hím potrohának 3-8., a nőstény potrohának 3-10. szelvényének középső része fekete, nagy sárga szegélyfoltokkal. A szárnyak elülső része borostyánsárga, a hátulsó szárnyak tőterében nagy sötétbarna folt van. Az egész test erősen szőrözött.

Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Nagytestű, robosztus felépítésű, testhossza 57-65 mm, szárnyfesztávolsága 76-90 mm, a lárvabőr hossza 27-32 mm.

A lárva a mélyebb, dús növényzetű tavakat kedveli, az imágó igényli a nagyobb vízfelületet. A nagyobb folyók holtmedreiben, átöblítő víztározókban, mélyebb tavakban, ritkán halastavakban is előfordul. Lárvális fejlődése kétéves. Az imágókkal április végétől június végéig találkozhatunk.

Elterjedés:

Közép- Európában általánosan elterjedt.

Magyarországon elszórtan előfordul, főleg síkvidéken gyakoribb.

Természetvédelmi helyzet:

A legfőbb élőhelyeinek számító holtmedrek lassú degradációja (eutrofizáció, hínárvegetáció kedvezőtlen irányú átalakulása), eltűnése és egyes élőhelyeinek intenzív halasítása folyamatosan csökkenti az állomány méretét.

Védettség:

Az IUCN Európai Vörös Listáján veszélyeztetettként szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek:

Kétfoltos sárkányszitakötő (Epitheca bimaculata)

Forrás: Sámoly Attila, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet