Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Imádkozó sáska

Mantis religiosa

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Az imádkozó sáska (Mantis religiosa) nagytermetű, 4-7 cm-es testhosszúságú, karcsú testű rovarfaj. A nőstények rendszerint kissé nagyobbak és zömökebbek. Méretbeli különbségtől eltekintve, ivari dimorfizmus nem figyelhető meg. Színük a környezetük általános színezetének megfelelően zöldtől szürkésbarnán át okkersárgáig változó lehet. Aránylag kicsi, mozgékony fejük háromszög alakú, melynek két csúcsát a nagy összetett szemek, alul lévő harmadik csúcsát pedig az erőteljes rágószájszervük adja. Két hosszú, fonalszerű csápjuk között, a homlokukon további három pontszem található.

Előtoruk jellegzetesen megnyúlt, a következő két torszelvényről pedig két pár szárny ered. Az elülső pár szárnyuk vastagabb, bőrnemű, és teljesen befedi a hártyás, nyugalmi helyzetben legyezőszerűen összehajtogatott hátulsó szárnyukat. Potrohuk szintén megnyúlt, a nőstényeké nyár végére általában kissé duzzadt a fejlett petéktől.

Elülső lábaik bicskaszerűen összecsukható fogólábbá alakultak, amelyeken az áldozatuk megragadását segítő kisebb-nagyobb tüskék is találhatóak. A középső és a hátsó pár lábuk hosszú, vékony járóláb.

A frissen kikelt egyedek nagyon hasonlítanak a kifejlett példányokra, de lényegesen kisebbek és szárnyatlanok. Kifejléssel növekednek.

A megkeményedő kokonba zárt tojások telelnek át, amiből május-június táján kelnek ki a lárvák. A fiatal egyedek termetüknek megfelelően eleinte apróbb rovarokat fogyasztanak, azonban a kifejlődött egyedek már nagyobb állatokat zsákmányolnak. Nem repülnek túl jól, inkább kúszva-mászva, lopakodva közlekednek, illetve környezetükbe olvadva lesnek áldozataikra. Rendszerint nappal vadásznak. Táplálékuk elsősorban röpképes rovarokból áll, de alkalmanként akár kisebb gyíkokat is elkaphatnak, sőt, esetenként saját fajtásaikat is képesek elfogyasztani

A nőstények számára a viszonylag nagyméretű tojáskokon kifejlesztéséhez jelentős fehérjebevitelre van szüksége, amelyet számos esetben párjuk elfogyasztásával fedeznek.

Egyes nőstények a párzás alkalmával leharapják párjuk fejét, majd hímivarsejtek átadását követően a hímek egész testét elfogyasztják.

A párosodás rendszerint nyár végén zajlik, majd a megtermékenyítést követően a nőstények tajtékszerű masszában, ún. kokonban növényekre ragasztják petéiket.

Különlegességük, hogy csak egyetlen fülük van, ami kívülről sekély résnek látszik a középtor alsó részén, és amellyel az ultrahangokat (25 - 60 kHz tartományban) repülés közben is képesek meghallani.

Az imádkozó sáska latin nevének jelentése: mantis (görög) = próféta, jós; religiosa (latin) = vallásos. A lábtartása emlékeztet az imádkozó emberek összekulcsolt kezeire, innen származik a nevében szereplő jelző. Néhány további magyar neve is ismeretes, Gozmány László Hétnyelvű állatszótára szerint: fogólábú sáska, ájtatos sáska, ájtatos manó, táltos manó, táltos sáska, buzgó manó.

Számos hiedelem is köthető ezekhez a különös kinézetű rovarokhoz. Egyes népek szerint például azért teremtették őket, hogy megmutassák az embereknek a helyes imádkozó testtartást. Ázsia népei számára pedig a bátorságot és a kegyetlenséget jelképezte, még a kung-fu mestereket is megihlette ez a faj.

Elterjedés:

Eredetileg Eurázsia és Afrika jelentős részén elterjedt, részben betelepítve Ausztráliában és Észak-Amerikában is megtalálható.

Magyarországon általánosan elterjedt, gyakori faj.

Melegkedvelő rovar. Kedvelik a természetes és természetközeli száraz, napos lejtőket, de szórványosan legelőkön, réteken, kaszálókon, gyümölcsösökben, városszéli parlagokon is megjelennek.

Természetvédelmi helyzet:

Bár természetes élőhelyein viszonylag gyakori, kiválóan alkalmazkodó rovarfaj, számos más országban jóval ritkább és kisebb területre korlátozottan él.

Hazánkban életképes populációi feltehetőleg nincsenek veszélyben, azonban a növényvédő szerek használata egyes populációk jelentős károsodását okozhatják.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000FT.

Irodalomjegyzék:

DELI TAMÁS (2015): Imádkozósáska (Mantis religiosa) Linnaeus, 1758. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas

http://rovarok.blog.hu/2012/01/20/title_1651359

http://www.termeszettar.hu/anyagok/ajtatosmano/ajtatosmano.htm

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ