Fajtár

Hálózatos sóskabagoly

Naenia typica
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A hálózatos sóskabagoly (Naenia typica) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Szárnyai szürkésbarna alapszínűek, a vesefolt és a körfolt körül világos rajzolatot visel, emellett a főerek is világos behintésűek, így, a nevéhez hűen, hálózatos rajzolatot alkotva. Szárnyfesztávolsága 33-46 mm.

A június elején kikelt nőstények a párzást követően fehér ürömre (Artemisia absinthium), fekete ürömre (Artemisia vulgaris), nagy útifűre (Platango major), zelnicemeggyre (Prunus padus), nagy csalánra (Urtica dioica), pitypang- (Taraxacum spp.), árvacsalán- (Lamium spp.), lórom- (Rumex spp.) és szeder fajokra (Rubus spp.) rakják le csomókban álló, kissé lapított petéiket. Az augusztus elején kikelő hernyók barnás színűek, oldalukon egy hullámos fekete vonal húzódik végig, hasuk világosbarna, hátuk sötétebb barna vagy zöldes színezetű, sűrű fehér mintával és némi fekete rajzolattal borított. Az áttelelést követően a következő év május közepén – végén bábozódnak be. A báb tipikus bagolylepke báb, más fajoktól nem különíthető el, a báb potrohának végén lévő „tüske” (cremaster) négy horgas kitinszálra ágazik szét.

Főként nedves, vízközeli élőhelyeken fordul elő.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt, de hiányzik Portugáliából, Montenegróból, Albániából és Macedóniából.

Magyarországról kevés előfordulási adata ismert, eddig a Soproni-hegységben, a Balaton-felvidéken és a Mecsekben figyelték meg.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

Fényképek:

Forrás: Szerző: Varga Szabolcs, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet