Fajtár

Gyűrűs folyami-szitakötő

Onychogomphus forcipatus
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A gyűrűs folyami-szitakötő (Onychogomphus forcipatus) a folyami-szitakötők (Gomphidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú szitakötő (Anisoptera) faj.

Szemei zöldek, arca sárga. Teste világos okkersárga, a potrohon a fekete mintázat erőteljesen kiterjedt. A potrohon sárga gyűrűket visel. A nőstény potrohán hátrafelé csökkenő méretű foltok vannak, amelyek a szelvények elülső szegélyén összeérnek a hasoldali világos foltokkal. A hím potrohvégi függelékei megnyúltak, végei derékszögben lefelé görbülnek. Mindkét nem lábai főként feketék, de a combokon van némi sárga rajzolat.

Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Közepes termetű faj, a folyami-szitakötők családjának legkisebb tagja, testhossza 46-50 mm, szárnyfesztávolsága 52-62 mm, a lárvabőr hossza 22-26 mm.

A lárva oxigéndús, kavicsos medrű, tiszta, gyors áramlású kis-, közepes- és nagyobb folyóvizekben él, de patakok alsóbb szakaszain is megjelenhet. Feltehetőleg három évig fejlődik. Az imágóval június elejétől augusztus végéig találkozhatunk.

Elterjedés:

Közép- és Dél-Európában elterjedt, Észak-Európában ritka.

Magyarországon a hegységek környékén és a dombvidékeken elterjedt, de a nagyobb folyók mentén a síkvidékeken is előfordul.

Természetvédelmi helyzet:

Nem fenyegetett, de az oldott oxigén mennyisége és a víz tisztasága limitáló tényező lehet számára, illetve a kisebb vízfolyásokon végzett vízügyi beavatkozások is negatívan befolyásolhatják az állomány méretét.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék.


Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet