Fajtár

Gyászlepke

Nymphalis antiopa
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A gyászlepke (Nymphalis antiopa) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj. Nevét, a hazai nappali lepkék között egyedinek tekinthető, rendkívül sötét színezete miatt kapta.

Az imágók szárnyainak alapszíne bársonyos- vagy bíborfekete. A frissen kelt imágók szárnyszegélyén sárga, az átteleltekén fehér sáv húzódik, amely mögött kék foltsort, illetve az első szárnypár felső szárnyszegélyénél két-két fehér ékfoltot visel. Szárnyfesztávolsága 55-78 mm.

Az áttelelt imágók a párzást követően kecskefűz (Salix caprea), más fűz- (Salix spp.), nyár- (Populus spp.), illetve nyír-fajokra (Betula spp.) rakják le csoportokban a petéiket. Május elején kelnek ki az első hernyók, melyek alapszíne fekete, hátukon két narancsvörös pontsor húzódik végig, áltüskéi feketék, 5 pár potrohlába rozsdabarna színű. A hernyók bábozódásig együtt maradnak a hernyófészekben, majd a bábozódás idejére félrevonulnak. A báb a tápnövény vékonyabb ágaira fejjel lefelé felszőtt, egyszínű világosbarna, a hátán viszont felfedezhető a hernyók hátoldalára jellemző narancsvörös színezet, amely mellett két sorban 4-4 db áltüskét visel. A kifejlett állatok júniusban bújnak elő a bábból. Évente egy nemzedéke fejlődik, az imágó telel át.

Üde lombos erdők lakója.

Elterjedés:

Európában szinte mindenhol megtalálható, de ritka.

Magyarországon korábban gyakran előfordult még a városokban is, ma már inkább csak a hegyvidéki területeken gyakoribb, de mindenütt ritka.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet