Fajtár

Füstös medvelepke

Phragmatobia fuliginosa
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A füstös medvelepke (Phragmatobia fuliginosa) a kvadrifid bagolylepkék (Erebidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Elülső szárnyainak alapszíne csokoládébarna, a szárny középterében két-két sejtvégi fekete folttal. A hátulsó szárnyak alapszíne piros vagy sárga, amelyet kisebb-nagyobb fekete folt(ozat) tör meg, illetve ezeken is megtalálható a két sejtvégi folt. A tor erősen szőrözött, az elülső szárnyak alapszínével megegyező színű. A potroh alapszíne piros vagy sárga, közepén és kétoldalán fekete foltsor húzódik végig. Szárnyfesztávolsága 32-45 mm.

Az áprilisban kikelt imágók a párzást követően lerakják csomókban álló petéiket. A kikelő hernyók oroszlánfog- (Leontodon spp.), árvacsalán- (Lamium spp.) csalán- (Urtica spp.), útifű- (Plantago spp.) és pitypang fajokon (Tharaxacum spp.) fejlődnek. A fiatalabb hernyók alapszíne szürkés, hátuk közepén sárga csík húzódik, oldalukon egy vonalba rendeződött foltsort viselnek, amelyet kétoldalról szintén egy vonalba rendeződött fekete pontsor kísér, közepesen szőrözöttek. Az idősebb hernyók már világosbarna szőrökkel erősen borítottak, fejük fekete, potrohlábaik fekete alapszínűek és sárga „cipőcskét” viselnek, a hátközépi sárga vonal sok esetben még ekkor is átüt a sűrű szőrzeten. Az első nemzedék hernyói júniusban bábozódnak. A báb sötét színű, egyöntetű barna vagy fekete, fajhatározásra nem alkalmas. Évente két nemzedéke fejlődik, a második nemzedék utódai (hernyók) telelnek át.

Kertekben, réteken, parkokban, mocsaras- illetve felhagyott mezőgazdasági területeken találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt.

Magyarországon mindenhol megtalálható.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

https://www.izeltlabuak.hu/faj/fustos-medvelepke

https://lepidoptera.eu/species/208

http://lepiforum.org/wiki/page/Phragmatobia_fuliginosa

Fényképek:

Forrás: Szerző: Káldi József (https://www.izeltlabuak.hu/faj/fustos-medvelepke/kep/131693)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet