Fajtár

Fenékjáró küllő

Gobio gobio
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Nevét bizonyára onnan kapta, hogy a vízfenéken elhelyezkedő küllőcsapat tagjai fejüket egymás felé fordítva a kerékküllőkre emlékeztető alakzatot adnak ki. Folyóvízi életmódhoz alkalmazkodóan a test megnyúlt, oldalról és a hasi részen enyhén lapított. A hát viszonylag magas, a fej mögött enyhén, majd később hirtelen emelkedik, a hátúszó után ismét meredeken lejt. A fej zömök, rövid és magas. A száj alsó állású, vastag húsos ajak veszi körül. A száj szegletében 1-1 hosszában erősen variábilis bajuszszál található, amely hatra simítva sohasem ér tovább a szem hátsó szélének vonalánál. Az orr elég nagy, a szemek közepes nagyságúak és a fejtetőhöz közel ülnek. A hátúszó rövid és magas, kezdete majdnem a hasúszó alapja felett van, szegélye enyhén homorú. A farokúszó mélyen kivágott. A faroknyél rövid, magas, oldalról erősen lapított, szélessége kisebb, mint a magassága. Testének alapszíne szürkéssárga enyhe csillogással, a hát sötét barnásszürke, a has fehér. Oldalán fekete foltok találhatók egy sorban, számuk 6-14 között változó. Az úszók áttetszőek, a hát és a farokúszó sugarai feketén pettyezettek. A fenékjáró küllő testhossza maximum 15-16 cm-t érhet el és 15-25 g tömeget. Ivarérettségét kistermetű halfaj lévén viszonylag korán, 2-3 éves korban éri el. Ívási időszakban, áprilistól-júniusig az ivarérett egyedek színezete élénkebb, a tejeseken apró nászkiütések jelennek meg. Csapatosan ívik 20-30 cm vízmélységű, köves-kavicsos, vagy vízinövényzettel benőtt területeken ahol a víz hőmérséklete eléri a 17oC fokot. Az ikrás éjszaka rakja rá ikráit kövekre és vízinövényekre. Az ikrák 7-30 napon belül kelnek ki. Kisebb csapatokban jár táplálék után. Kezdetben kerekesférgekkel, apró plankton-rákokkal táplálkozik. A kifejlett egyedek táplálékát férgek, rákok, puhatestűek, rovarlárvák, fonalas algák és az élőhelyén előforduló más halfajok ikrái alkotják.

Elterjedés:

A fenékjáró küllő egész Európában előfordul, de folyamatos elterjedéséről nem beszélhetünk. Viszonylag gyakori, de visszaszorulóban lévő faj. Franciaországtól a Baltikumig, valamint Ukrajnáig sokfelé megtalálható.

Elterjedés Magyarországon: Leginkább tágtűrésű küllőfélénk, így a gyorsan folyó patakoktól a folyóinkon át az oxigéndúsabb mélyebb tavainkig előforduló. Állományai szigetszerűen előfordulnak a magyarországi folyókban, patakokban, homokos vagy kavicsos aljzatú állóvizekben, csatornákban.

Természetvédelmi helyzet:

Közvetlen gazdasági jelentősége nincs. Régebben, amikor még nagyobb vizeinkben is gyakori volt, a ragadozók táplálékául szolgált, az utóbbi időkben azonban a terjedőben lévő halványfoltú küllő vette át ezt a szerepet. Hazánkban védettséget élvez.

Irodalomjegyzék:

https://www.terra.hu/halak/html/gobio.gobio.html

https://www.fishbase.se/summary/Gobio-gobio.html

Fényképek:

Forrás:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_images/1291_1377154826.jpg

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet