Fajtár

Fémes medvelepke

Callimorpha dominula
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A fémes medvelepke (Callimorpha dominula) a kvadrifid bagolylepkék (Erebidae) családjába tartozó, jellemzően éjszakai aktivitású, de nappal is könnyen felzavarható faj.

Elülső szárnyainak alapszíne fémesen csillogó fekete, a testtől távolabbi szélén két, a testhez közelebbi szélén pedig egy narancssárga foltot, illetve a szárnyak többi részén kisebb-nagyobb fehér foltokat visel. A hátulsó szárnyak alapszíne piros vagy sötét narancssárga, a közép- és szegélytérben fekete foltokkal tarkított. A fej és a tor fekete, a tor két szélén egy-egy narancssárga folt van. A potroh a hátulsó szárnyak alapszínével megegyező színű, közepén fekete csík húzódik végig. Szárnyfesztávolsága 45-55 mm.

A május végén kikelt imágók a párzást követően lerakják csomókban álló petéiket. A kikelő hernyók nefelejcs- (Myositis spp.), lonc- (Lonicera spp.), gólyaorr- (Geranium spp.), árvacsalán- (Lamium spp.), csalán- (Urtica spp.), kőris- (Fraxinus spp.), eper- (Fragaria spp.), szilva- (Prunus spp.), szeder- (Rubus spp.), nyárfa- (Populus spp.), fűz- (Salix spp.) és szil fajokon (Ulmus spp.) fejlődnek. A hernyók alapszíne fekete, hátukon és oldalukon sávba rendeződött élénk citromsárga foltokkal tarkítottak, csomókban álló fekete és fehér szőrökkel borítottak. Fejük és ízelt lábaik feketék, a potrohlábak rozsdabarnák. Az áttelelést követően április végén bábozódnak be. A báb egyöntetű barna, fajhatározásra nem alkalmas.

Mocsaras, párás, lombhullató elegyes erdőkben fordul elő.

Elterjedés:

Európában Írországon kívül mindenütt megtalálható.

Magyarországról eddig kevés elterjedési adattal rendelkezünk. Eddig a Vasi-hegyháton, a Mecsekben, a Balaton-felvidéken, a Pilisben, a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegységben figyelték meg.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

https://www.izeltlabuak.hu/faj/femes-medvelepke

https://lepidoptera.eu/species/190

http://lepiforum.org/wiki/page/Callimorpha_dominula

Fényképek:

Forrás: Szerző: Gór Ádám, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet