Fajtár

Felpillantó küllő

Gobio uranoscopus
Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Megnyúlt, hengeres, orsószerű testű faj, kis termetű hal. Kifejlett egyedeinek testhossza legfeljebb 10-12 cm. Teste nagyjából szimmetrikus ívelésű a fejtől egészen a farokig.

A faroknyél – mely erősen elvékonyodó, hengeres és hosszú - vastagsága nagyobb a farokalatti úszó alapjánál, mint annak legkisebb magassága.

Feje hosszú, orra pedig legömbölyített. Viszonylag kicsi szemei fölfelé tekintenek és a fej legfelső részén helyezkednek el.

A felpillantó küllő szája alsó állású, szögletében 1-1 hosszú bajuszszál található. Ezek legtöbb esetben elérik a kopoltyúrést.

A faj úszói nagyok, jól fejlettek. Hátúszójában 7, farkalatti úszójában pedig 6 elágazó sugár van. Ezen úszók szegélye finoman homorú.

Mellúszója megközelíti, vagy eléri a hasúszók tövét. Hátrasimítva a hasúszói pedig elérik a farok alatti úszó kezdetét.

Végbélnyílása legalább egyenlő távolságra van, de inkább távolabb esik a hasúszók alapjától, mint a farokalatti úszó tövéhez.

Két szabályos vonallá összeálló halvány foltok díszítik hátúszóját, valamit farokúszóját. Ezek viszont egyes egyedekről hiányoznak.

A faj kifejlett példányai a test felső részén, a hátúszó mögött három-négy kékesfekete, nagyobb foltot viselnek. Ezen foltok ráterjednek a test oldalára, egészen az oldalvonalig és felülről nézve a legkifejezettebbek.

A faroknyél végén, a farokúszó tövénél, az alsó, valamint felső részen egy-egy halvány sárgásfehér folt található.

A faj hasa halványsárga, színe a háta és oldala felső részén sárgásbarna, lentebb pedig sárgás ezüstös. Úszói kissé sárgásak, áttetszők.

Oldalvonala mentén 40-43 pikkely található.

Kifejezetten reofil halfaj. Küllő fajaink közül a felpillantó küllő ragaszkodik legjobban a sodró vízhez, viszont egyben a nagyobb víztömeghez is. Csekély vízhozamú kis folyókban, valamint patakokban, és a nagyobb folyók lassabb szakaszain, illetve tavakban nem él meg a faj.

A folyók hegylábi szakaszán él, ahol a víz hűvös és oxigéndús, valamint sebessége másodpercenként 1 méter körüli. A meder pedig kövekkel vagy nagyobb kavicsokkal bélelt.

A faj a pérzóna alsó régiójának, valamint a paduczónának jellemző hala.

A faj ivarérettségüket két éves korára éri el.

Ívása szakaszos. Szaporodása áprilistól júniusig tart, gyors áramlású, sekély vizekben, köves-kavicsos aljzaton. Aránylag kevés ikrája 1,5-2,0 mm-es és fehéres, vagy pedig világossárgás színű.

Táplálékul állítólag kovamoszatokat és algákat fogyaszt, de tápláléka kiegészül reofil bentikus makrogerinctelen szervezetekkel (pl. kérészlárva, álkérészlárva).

A faj növekedési üteme nem ismert. Maximális életkora 6 év.

Elterjedés:

A felpillantó küllő a Duna medencéjének bennszülött faja. A faj Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Ausztria, Albánia, Bosznia-Hercegovina területén őshonos.

Magyarországon az alábbi vízfolyásokból ismert: Tisza, Hernád, Mura, Dráva. Lajtából kimutatott előfordulását nem sikerült megerősíteni.

Természetvédelmi helyzet:

A felpillantó küllő populációkra legjelentősebb veszélyeztető tényezők a vízszennyezés és a folyókon épített duzzasztók. Utóbbiak hatására feliszapolódik a meder a felszíni folyószakaszokon, így faj elveszíti optimális élőhelyi, valamint szaporodási feltételeit. A duzzasztók emellett a folyók öntisztulását is akadályozzák.

Emellett pedig az élő-és szaporodóhelyeiken végzett sóder-és kavicstermelés is negatív hatást gyakorol állományaira.

Védettség:

IUCN besorolás nem veszélyeztetett (LC) kategóriába sorolja.

Hazánkban 1974 óta védett. Természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

A faj szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II., a Berni Egyezmény III. függelékében, valamint a 275/2004. (X.8.) Kormányrendelet 2. A) mellékletében.

Irodalomjegyzék:

Sallai Zoltán (2014): Felpillantó küllő Romanogobio uranoscopus (Agassiz, 1828). In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 431-433. o.

http://www.terra.hu/halak/html/gobio_uranoscopus.html

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=1293

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet