Fajtár

Feketelábú folyami-szitakötő

Gomphus vulgatissimus
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A feketelábú folyami-szitakötő (Gomphus vulgatissimus) a folyami szitakötők (Gomphidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú szitakötő (Anisoptera) faj.

Alapszínezete fekete, rajta sárga mintázatot látunk. Az idősebb hímek sárga színe szürkészöld lesz, szeme kékeszöld, míg a nőstény színe sárga marad, de kissé megfakul, szeme zöldes. A lábaik feketék. A potroh 8. és 9. szelvényének hátoldalán nincs középvonali sárga folt, ill. a hímeké kiszélesedik.

Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Közepes termetű, robosztus felépítésű, testhossza 46-50 mm, szárnyfesztávolsága 60-68 mm, a lárvabőr hossza 24-33 mm.

Szinte minden állandó vízhozamú folyamokban megtalálható, de a gyors, sziklás medrű és árnyalt hegyi patakokat, illetve a növényzettel sűrűn benőtt ereket kerüli. Lárvája a vízfolyások mérsékeltebb sodrású szakaszain, áramlási holtterekben, az iszapos aljzatba ássa be magát. Kedveli a szerves törmelékek felhalmozódását. Akár kavicsbányatavakban vagy hűvös vizű víztározókban is képes kifejlődni.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt, de hiányzik a Brit-szigetek nagy részéről és Skandináviából is.

Magyarországon az állandó vízfolyások területén mindenhol megtalálható.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet