Fajtár

Fekete övesbagoly

Catephia alchymista
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A fekete övesbagoly (Catephia alchymista) a kvadrifid bagolylepkék (Erebidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Az elülső szárnyak alapszíne szurokbarna, rajta fekete mintázattal. Az elülső szárnyak szegélyterében egy vaj- és kékes színű szalag húzódik. A hátulsó szárnyak tő- és középtere fehér, szegélytere sötétbarna, a szárnyrojtban kevés fehér folttal. Szárnyfesztávolsága 35-45 mm.

A májusban kikelt imágók a párzást követően lerakják egyesével álló petéiket. A kikelt hernyók tölgy fajokon (Quercus spp.) fejlődnek. A hernyók barnásszürke alapszínűek, testüket faágra emlékeztető szemölcsök borítják, amelyekből egy-egy szőrszál nő ki. Az egész test narancssárga és fehér szegéllyel ellátott fekete foltozatú, légzőnyílásaik feketék. Közvetlenül a bábozódás előtt a hernyó a tápnövényéből kokont készít magának, majd ebben bábozódik be. A báb egyöntetű barna, fajhatározásra nem alkalmas.

Tölgyesek tisztásain találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában általánosan elterjedt, de hiányzik Írországból, Norvégiából, Finnországból és Dániából.

Magyarországról kevés elterjedési adattal rendelkezünk, eddig a Mecsekben, a Vasi-hegyháton, a Balaton-felvidéken, a Pilisben és a Budai-hegységben figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

Bár nem védett, az állományaira nagy hatást gyakorol a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) és a tölgymakkzsuzsóka (Curculio glandium).

A tölgy csipkéspoloska imágói már a tavasz elején megjelennek és a tölgyek frissen bontott leveleit szívogatják. Mivel gyorsan szaporodik, így már június-augusztusban (a poloska-fertőzöttség mértékétől függően) a tölgyfák levelei az extrém szívogatás következtében elszáradnak. Emiatt a fekete övesbagoly faj június végétől egészen szeptember elejéig fejlődő hernyói nem tudnak megfelelő minőségű és esetleg mennyiségű táplálékhoz jutni, ami méretbeli csökkenéshez, esetleg pusztuláshoz vezethet, aminek következménye a faj visszaszorulása. A tölgymakkzsuzsóka a még éretlen, fán lévő tölgymakkok nedveit szívogatja, illetve a nőstény a petéit ezekbe rakja bele, így a lárvák a makk védelmében fejlődnek. A faj egy nagymértékű zsuzsóka-fertőzött területen megakadályozza, hogy a tölgyállomány természetesen megújuljon, ami a tölgyesek csökkenéséhez, ezáltal a fekete övesbagoly visszaszorulásához vezethet.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

https://www.izeltlabuak.hu/faj/fekete-ovesbagoly

https://lepidoptera.eu/species/944

http://lepiforum.org/wiki/page/Catephia_alchymista

Fényképek:

Forrás: Szerző: Dr Gergely Péter, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet