Fajtár

Farkasalmalepke

Zerynthia polyxena
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) imágók mérete 45-60 mm. Szárnyainak alapszíne halványsárga, a szárnyak közepén foltokból és a külső szegélyek mentén mély hullámokból alkotott bonyolult, fekete rajzolata van. Elülső szárnya a csúcs felé erősen megnyúlt, de ott szélesen lekerekített. Hátulsó szárnya meggörbült tojásdad, szegélye erősen hullámos vagy zegzugos, a belső szegély íve lapos, az erek szabadok. Hátulsó szárnyán a hullámtetőkön még kék és piros foltok foglalnak helyet, ezek azonban kivételesen hiányozhatnak is. A fonák rajzolata többé-kevésbé megegyezik a felszínével, de a fekete rajzolati elemek terjedelme kisebb. Potroha oldalt tarka, felül sötét szőrzet borítja, a szegélyeken színes, erősen hullámos rajzolat van.

Hernyója monofág, hazánkban kizárólag a farkasalmán (Aristolochia clematitis) él. Egyetlen nemzedékének imágója április elejétől májusig repül, a rajzáscsúcs április végére esik.

Elterjedés:

Ponto-mediterrán faunaelem. Délkelet-Európától Kisázsiáig és a Fekete-tengerig elterjedt, melegkedvelő faj, amelynek Kárpát-medencei populációi képviselik legészakibb és egyben legnyugatibb kolóniáit.

Magyarországon foltszerűen az egész országban megtalálható, a Tisza és mellékfolyói teljes hullámterében, a Középhegységben, a száraz, meleg sík - és dombvidéki erdőszegélyekben, cserjések szélén, magaskórósokban, felhagyott szőlőkben és ültetett nyarasok nitrofizált területein.

Természetvédelmi helyzet:

Leginkább a vízügy és az útfenntartó szervek által rosszul időzített kaszálás, a mezsgyék megszűnése, becserjésedése, vegyszerezése és a mezőgazdasági művelés intenzívebbé válása, illetve - a hullámtéri állományokat - a tartós tavaszi árvizek veszélyeztetik.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 12.o.

DR. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 52.o.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet