Fajtár

Éti csiga

Helix pomatia
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Az éti csiga (Helix pomatia) Európa legnagyobb szárazföldi tüdőscsigája, bár mérete meglehetősen változatos.

A kicsi fejükön rendszerint 4 tapogató figyelhető meg a szájnyílás fölött, amelyek felületén nyomásérzékelő ún. mechanoreceptorok, végükön pedig fényérzékelő sejtek találhatóak.

Lábuk ellaposodott hasláb, melynek hullámszerű mozgatásával halad előre. A szájnyílás és a talp széle között nyílik a nagy talpmirigy, melynek váladéka teszi a hasláb felszínét síkossá, hiszen a többi szárazföldi csigához hasonlóan csak ezen képes az állat továbbcsúszni.

Az éti csiga legjellegzetesebb morfológiai sajátossága az aszimmetrikus, többrétegű külső meszes váz, amely egész élete során együtt növekszik az állattal. Legbelül egy vékony gyöngyházréteg (hypostracum) található, középen egy vastag kristályos mészréteg (ostracum), legkívül pedig egy fehérjéből és kitinből álló réteg (periostracum). A csigaház magassága és szélessége közel azonos, általában 37-49 mm. Kúpos házuk barna színű, jellegzetes széles, sötét övekkel. A tekercsek rendszerint gyorsan nőnek, utolsó kanyarulatuk jelentősen kitágult, így a szájadék tekintélyes méretű.

Télen és a száraz nyári időszakokban dermedt, nyugalmi állapotba vonul, szájzáradékát ilyenkor vastag szaruréteggel (diaphragma) zárja le. Tavasszal meglehetősen későn, rendszerint csak március végén bújik elő. A párzási időszak május-augusztusra tehető. Az éti csigák hímnősek, a peterakáshoz azonban partnerre van szükségük. Párzás során mindkét csiga megtermékenyül. Petéiket általában nyár közepén rakják le kicsi lyukakba, amelyekből egy hónap múlva kelnek ki a kis, lágy héjú, átalakulás nélkül fejlődő csigák. A fiatal egyedek 3-4 éves korukra válnak ivaréretté, és akár 6 évig is élhetnek.

Az éti csigát sok ember fogyasztja, emiatt farmokon is tenyésztik. Gyűjtés után kosárban éheztetik őket néhány napig, hogy megtisztítsák a mérgező anyagoktól, hiszen vérükben, annak kékes színét adó réztartalmú hemocianin található. A középkorban különösen kedvelték a böjt időszak alatti fogyaszthatósága miatt - ugyanis nem húsnak, hanem halnak tekintették.

Egyes helyeken csigaversenyekre is sort kerítenek. Az az egyed nyer, amelyik meghatározott idő alatt a legnagyobb távolságot teszi meg.

Elterjedés:

Egész Európában megtalálható, bár néhány országba csak betelepítés révén jutott el.

Magyarországon általánosan elterjedt, bár a nagy kiterjedésű füves pusztákat kerüli.

Alapvetően a ritkás, nedves talajú lombos és vegyes erdők, kertek, parkok, rétek, bokrosok, szőlőhegyek lakója.

Természetvédelmi helyzet:

Rendszeres gyűjtése ellenére gyakori, tömegesen előforduló csigafaj. Jó alkalmazkodóképességének köszönhetően állományinak fennmaradását egyelőre semmi sem veszélyezteti.

Védettségét fokozott gyűjtése és exportálásának szabályozhatósága miatt kapta.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

Az IUCN Vörös Listáján „nem fenyegetett” fajként szerepel.

Magyarországon védett, azonban a 3 centiméternél nagyobb példányok április 1-től június 15-ig gyűjthetőek. Természetvédelmi értéke 2.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DELI TAMÁS (2015): Éti csiga (Helix pomatia) Linnaeus, 1758. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas: 238.o.

http://www.termeszettar.hu/anyagok/helix/helix.htm (az oldal nem található)

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/10975

http://www.greenmania.eu/knowledge-base/endangeredspecies/eti-csiga-helix-pomatia/  (az oldal nem található)

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89ticsiga (az oldal nem található)

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet