Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Erdélyi avarszöcske

Pholidoptera transsylvanica

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Az erdélyi avarszöcske (Pholidoptera transsylvanica) közepes termetű, erőteljes testalkatú szöcskefaj. Testhossza 19-26 mm. A fej világosabb színezetű, a homlokán a szemek között és a szemek mögött sötét szalag húzódik. Hátsó szárnyai hiányoznak, melynek köszönhetően a faj röpképtelen. Előhátuk oldalsó hátsó peremén az állat alapszínénél világosabb, rendszerint fehéres sáv látható, amely a fejig is elérhet. A hímek alapszíne feketésbarna, de a hasoldal világos sárgászöld vagy sárga színű. Rövid első szárnyaik egyszínűek, világos vörösesbarnák, és gyakran a szárnyak mögött az előhátuk vége is világos barnás színezetű. A nőstények alapszíne világosabb barna, fedőszárnyaik alig nyúlnak ki az előhát alól. Egyenes tojócsövük a testhosszal megegyező hosszúságúak, 21-26 mm-esek.

Lárváik a többi avarszöcskefajtól (Pholidoptera sp.) csak az utolsó lárvastádiumban különíthető el. Az imágókkal megegyező életmódot folytatnak.

Viszonylag korai, egynemzedékes faj. Az áttelelő petékből kikelő lárvák már a nyár első felére imágóvá vedlenek, de kései példányai egészen nyár végéig, kora őszig is aktívak lehetnek. A hímek a harmat felszáradását követően egészen alkonyatig ciripelhetnek a gyepből vagy alacsonyabb cserjékre felmászva. A felzavart egyedek nagy és gyors ugrásokkal keresnek menedéket a növények közt. Borús, vagy hideg időben aktivitásuk jelentős mértékben lecsökken. Döntően ragadozó, de a rovarok mellett kisebb mennyiségben növényi részeket is fogyaszt.

Elterjedés:

Viszonylag szűk elterjedésű, előfordulási területe a Balkán-félsziget északkeleti és a Kárpát-medence keleti részeire korlátozódik. Legnagyobb állománya Románia (Erdély) területén fordul elő, de megtalálható Kárpátalján, Kelet-Szlovákiában, Északkelet-Magyarországon és Szerbia területén is.

Magyarországon az Aggteleki-karszt fennsíki területén, a Zempléni-hegység központi és északi részén, valamint Barabás határában, a Kaszonyi-hegyen találhatóak meg kisebb, elterjedés-peremi, szigetszerű állományai. Hazánkban a kárpáti hatás egyik jelzőfaja.

Közepes nedvességigényű (mezofil) szöcskefaj. Kedveli a nagyobb hegyvidéki tisztások napsütötte cserjés szegélyeit, ahol előszeretettel tartózkodik a gyepben, illetve az alacsonyabb cserjéken vagy a fiatal sarjakon.

Természetvédelmi helyzet:

A faj állományait leginkább az élőhelyeik állapotában bekövetkező változások (gyomosodás, kaszálás elmaradása miatti beerdősülés, vadkárok okozta degradáció) veszélyeztetik. A kismértékű cserjésedés, illetve a szélesedő erdőszegélyek kezdetben ideális élőhelyül szolgálnak a faj számára, azonban a cserjék záródásával az adott területen élő populáció rövid időn belül kipusztul. Az állományok fennmaradásához a magas füvű gyepek és az ezekhez kapcsolódó sűrű, cserjés szegélyek megőrzése szükséges. Az élőhelyeinek túlzott mértékű becserjésedését esetenkénti szelektív cserjeirtással szükséges megakadályozni, a magas füvű gyepek pedig részlegesen (pl. sávosan) kaszálandók.

Védettség:

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK II. és IV. melléklet) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

Az IUCN a Vörös Listáján „nem fenyegetett”-ként tartja számon.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

NAGY ANTAL-RÁCZ ISTVÁN ANDRÁS (2014): Erdélyi avarszöcske Pholidoptera transsylvanica Fischer, 1853. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár:195-197.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ