Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Dunavirág

Polymitarcis virgo / Ephoron virgo

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A dunavirág (Polymitarcis virgo / Ephoron virgo) a kérészek rendjébe tartozó, a dunavirágfélék (Polymitarcidae) családjának egyetlen hazai képviselője.

Törékeny testfelépítésű, kistermetű kérészfaj, az imágó testhossza mindössze 10-18 mm. Az imágó feje sárgásfehér, homloka fekete. A tor sárgás vagy barnás színű, míg a potroh felül barna, alul sárgásfehér. Átlátszatlan szárnyaik feltűnő tejfehérek. Potrohuk végén három fartoldalék található, melyek közül a középső a hímeken igen rövid (rövidebb, mint az ivarlábak), a nőstényeken viszont mind a három faroktoldalék jól fejlett. Az imágók utolsó lábpárja rövid és gyenge.

A szubimágó hasonlít az imágóhoz, csak a lábak fejletlenebbek, különösen a hím elülső lábpárja.

A legfeljebb 15 mm nagyságú kifejlett lárvák áttetsző-sárgásbarnás színezetűek, feltűnő fekete szemekkel. Rágóik erősek. Első pár lábuk fejlett ásólábakká alakult, a potroh két oldalán pedig feltűnő kopoltyúsor fut végig.

A dunavirág lárvája a folyók iszapos üledékében él, melyekben kacskaringós járatokat épít, és az ott felhalmozódó, illetve a vízben lebegő szerves törmeléket fogyasztják.

A lárvák augusztus végén-szeptemberben vedlenek át imágókká, rajzásuk rendszerint a sötétség beállta után kezdődik. Más kérészekhez hasonlóan a dunavirág imágói is igen rövid életűek, azonban a vizektől olykor jobban eltávolodnak és ellepik a partokat, sőt megjelennek az ember lakta területeken a kigyulladó lámpafények körül is.

Mivel az imágók egyáltalán nem táplálkoznak, igen hamar elbágyadnak. A hímek már a párzás után a felszínen pusztulnak el, míg a nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban a végkimerülésig úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, majd a folyóba petéznek és szintén elpusztulnak. A kompenzációs repülés során a nőstény kérészek mindvégig a folyó középvonala felett haladnak, amiben a vízfelszínről visszaverődő fény polarizációját érzékelni képes szemük nyújt segítséget. Rajzásuk rövid ideig, általában néhány napig tart, aztán előfordulhat, hogy évekig nem jelentkeznek.

Arisztotelész ephemeronnak, azaz egynapinak nevezte a kérészeket, melyből tudományos nevük is származik (Ephemeroptera). Rövid életükre utal a „kérészéletű” népi kifejezés is.

Elterjedés:

Egész Európában megtalálható, de alapvetően Közép-Európai elterjedésű faj.

Magyarországon a nagyobb folyókban általánosan elterjedt, lárváit a Dunában, a Tiszában, az Ipolyban, a Bodrogban és a Sajóban is sikerült megtalálni.

Elsősorban a nagyobb folyókat részesítik előnyben, de nagyobb patakok iszapos aljzatú szakaszain is megtelepedhetnek.

Természetvédelmi helyzet:

A dunavirág lárvája igen érzékeny a víz és az aljzat minőségére, így azok elszennyeződése az állományok csökkenésével, szélsőséges esetben teljes kipusztulásukkal járhat.

Mivel a nőstény kérészek kompenzációs repülésük során a vízfelszínről visszaverődő fényeket igyekeznek követni, ezért nagyon jelentős veszélyforrást jelentenek számukra a mesterséges fények. A fényszennyezés a dunavirágok millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a különböző mesterséges fények magukhoz vonzzák a repülő nőstényeket, így azok a parton pusztulnak el.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon 2001 óta védett, a jogszabályi védelem az élőhelyére és minden alakjára kiterjed. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DELI TAMÁS (2015): Dunavirág (Palingenia longicauda) Oliver, 1791. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas: 106-108.o.

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_797 (az oldal nem található)

https://afoldgomb.hu/fu-fa-virag/1398-dunavirag-fenybortone

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunavir%C3%A1g

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ