Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Dunai tarajosgőte

Triturus dobrogicus

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A tarajosgőtéknek Európában hat faja él, melyekből hazánkban a dunai tarajosgőte, az alpesi tarajosgőte (Triturus carnifex), és a közönséges tarajosgőte (Triturus cristatus) található meg.

A hazánkban előforduló tarajosgőte-fajok elkülönítése nem könnyű, azonban Magyarország nagy részén a dunai tarajosgőtével találkozhatunk.

Akár 12-13centiméteresre is megnövő, nagytestű gőtefaj. A tarajosgőte-fajcsoport hazai képviselői közül a legkarcsúbb faj, teste azonban zömöknek mondható. Teste fekete foltokkal tarkított sötétbarna, vagy egységesen fekete színű; az oldalán és a sötét torokrészen apró fehér foltokkal. Hasa élénk narancssárga, amit fekete foltok díszítenek. A nászruhás hímeknél a szem vonalától a farok végéig egy magas, rojtozott szélű taraj húzódik, illetve a farkuk oldalán egy hosszanti fehér csík található.

Lárvája zömök testalkatú, 30-70 mm hosszú. Orruk rövid és tompán lekerekített, a szemeik pedig nagyok, oldalt és magasan állnak. Fejük szélessége rendszerint meghaladja a törzs átmérőjét. Hátoldaluk feketén pontozott zöldesbarna színezetű, valamint úszóvitorlájuk felső szélén szintén fekete foltok láthatóak. Farkuk hosszabb, mint a test, és a végük csúcsos.

Tavasszal - időjárástól függően - rendszerint március elején kezdik meg vándorlásukat a telelőhelyeikről a víztestek felé, amelyet kedvező körülmények között akár 6 hónapig el sem hagynak. A sekélyebb, kiszáradó vizekben szaporodó egyedek azonban hamarabb elhagyják a víztestet, és szárazföldi életmódra váltanak.

A vizek melegedésével kezdetét veszi a nászidőszak, melynek során a hímek násztánccal hívják fel magukra a nőstények figyelmét. A párzást követően egy-egy nőstény mintegy 200 petét rak le, vízinövények levelére ragasztva, majd gondosan becsomagolva azokat. A peték körülbelül feléből kel ki kis bojtos-kopoltyús lárva, melyek átalakulásukat követően nyár végén, ősz elején hagyják el a vizet.

Mind a lárvák, mind a kifejlett egyedek ragadozó életmódúak, és főleg éjszaka aktívak. A vízben vízirovar- és szúnyoglárvákkal, kisrákokkal (vízibolhák, evezőlábú rákok), vagy kisebb ebihalakkal táplálkoznak, a szárazföldön pedig főként bogarakat, legyeket és hártyásszárnyúakat fogyasztanak.

A tél közeledtével mind az utódok, mind a kifejlett egyedek a szárazföldön is mozognak. A hideg, illetve a fagy elől szintén a szárazföldön keres menedéket, ahol hibernációban vészeli át a téli hónapokat.

Elterjedés:

A dunai tarajosgőte elterjedési területe főleg a Duna, a Tisza, a Dráva és a Száva folyókhoz kötődik, gyakorlatilag a Bécsi-medencétől a Duna-Deltáig terjedő síkvidéki területeken fordul elő.

Feltehetően a faj világállományának mintegy 40%-a a Kárpát-medencében összpontosul. Hazánkban szinte minden síkvidéki vizes élőhelyen előfordul.

Főként a nyílt területek mélyebb vizeit részesítik előnyben, ahol alámerülve elegendő rejtőzködésre alkalmas vízinövényzetet találnak, de sekély vizekben, időszakos kiöntésekben is szaporodik, amelyeket azonban hamar elhagy.

Természetvédelmi helyzet:

Állományai Európa szerte veszélyben vannak. A csökkenésért leginkább a szaporodóhelyek kiszáradása, az élőhelyek feldarabolódása, illetve megszűnése a felelősek. Komoly veszélyt jelentenek továbbá a kisállat kereskedésekben vásárolt, egzotikus kétéltűek és hüllők megunt példányai, amelyek nemcsak kiszorítják őket természetes élőhelyükről, hanem megfertőzhetik őket idegen betegségekkel is.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

A Berni Egyezmény II. függelékében szerepel, az IUCN „mérsékelten fenyegetett”-ként tartja számon.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

VÖRÖS JUDIT – HARMOS KRISZTIÁN (2014): Dunai tarajosgőte Triturus dobrogicus Kiritzescu, 1903. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár:471-474. o.

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország kétéltűi és hüllői: Dunai tarajosgőte http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/dunai-tarajosgote; Letöltés dátuma: 2017-02-26

http://www.nhmus.hu/hu/tudd/ev_elolenyei_dunai_tarajosgote

http://termeszetbolond.hu/Magyarorszag-allatvilaga/Keteltuek/Dunai-tarajosgote

http://www.bolyai-starjan.sulinet.hu/wp-content/uploads/2015/11/A-dunai-tarajosg%C5%91te.pdf

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ