Fajtár

Dunai galóca

Hucho hucho
Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A pisztrángfélék családjába tartozó, nem csak őshonos, hanem bennszülött, fokozottam védett halunk. A Dunai Galóca teste oldalról enyhén lapított, erősen megnyúlt testű. Legalább négyszer hosszabb, mint a testének magassága. Nagy feje van, hosszabb, mint testének magassága. Nagy feje ellenére a Dunai Galócának kicsi szeme van, átmérője kb fele akkora, mint az orrának a hossza. Csúcsba nyíló, nagyméretű, erős fogakkal ellátott szája van. Felső álkapcsa túlér a szemének hátsó vonalán. Farokúszója homorú szélű, a hátoldalán zsírúszót visel. A Dunai Galóca testén apró, ezüstös színű pikkelyek találhatóak. Testét és fejét apró sötét foltok díszítik. Ezek a foltok gyakran X, vagy félhold alakot öltenek. Nagyra növő halfaj, testtömege 20-30 kilogrammot is elérheti. Ivarérettségét 4-5 évesen éri el. Az ívási időszakuk április-májusra tehető. A folyók felső szakaszai található, kavicsos aljzaton készített kisebb mélyedésekbe rakja. A narancsszínű ikraszemek száma 2-6 ezer, átmérőjük 4-5 milliméter.

Elterjedés:

A Dunai Galócák a bővízű, nagyobb folyók hegylábi szakaszán kialakuló paduczóna jellemző halai. Találkozhatunk vele még a pérzónában, és olykor a márnazóna felső régiójában is feltűnik. Kedveli a sodrottabb mederrészek gödreit. Meredekebb partok öbleinek kövezéseinek alján és a kavicspadok alsó szélein is szívesen tartózkodik. A dunai galóca korábban csak a Duna felső és középső szakaszának vízgyűjtő területén, különösen magában a Dunában és a jobb oldali mellékfolyóiban élt, napjainkban a Rajnába és a Rhône vizébe is betelepítették.

Elterjedés Magyarországon: Hazánkban a Dunából, az Öreg-Dunából, Drávából és a Tiszából került horogvégre az információk szerint.

Természetvédelmi helyzet:

Hazánkban 1996 óta fokozottan védett halfaj, aminek természetvédelmi értéke 100 000Ft. Horogra kerülés esetén feltétlenül vissza kell engedni. Állománya a vízi építkezések (duzzasztások, mederszabályozások) és a vízszennyezések miatt mindenütt erősen megcsappant, ma már ritkaságnak számít folyóinkban.

Irodalomjegyzék:

https://www.fws.gov/fisheries/ANS/erss/highrisk/ERSS-Hucho-hucho_Final.pdf

https://www.fishbase.de/summary/4664

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet