Fajtár

Csíkos medvelepke

Euplagia quadripunctaria
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A csíkos medvelepke (Euplagia quadripunctaria) imágóinak mérete 48-55 mm. Az elülső szárny alapszíne fekete, rajtuk az elülső szegélyből vagy a szárnytőből eredő ferde, változó szélességű és hosszúságú vajszínű sávok futnak. A hátulsó szárny élénkpiros, változó számú és méretű fekete foltokkal. A toron fekete és vajszínű sávok vannak, a potroh halványpiros, sárga szőrzettel, középvonalában fekete pontsorral.

Egy nemzedéke július végétől egészen szeptember elejéig repül. Jellemzően éjszaka aktívak, a mesterséges fény is vonzza, de gyakran lehet nappal látni virágokon táplálkozó példányokat. A polifág táplálkozású hernyó ősszel, majd áttelelés után tavasszal elsősorban különböző lágyszárú növényeken – például árvacsalán - (Lamium spp.), csalán- (Urtica spp.) és füzikefajokon (Epilobium spp.) – táplálkozik, de esetenként fásszárúakon – például kökényen (Prunus spinosa), mogyorón (Corylus avellana), tölgyeken (Quercus spp.) – is kifejlődhet.

Elterjedés:

Nyugat-palearktikus faj, amely Európa nagy részén megtalálható, azonban északon jóval ritkább, illetve nagy területekről hiányzik.

Magyarországon a domb-és hegyvidékeken, illetve a Dunántúl nagy részén gyakori. Az Alföldön jelentősen ritkább, szórványos, csak erdős területeken (például Bereg–Szatmári-sík, Körösök mente) fordul elő.

Erdőkhöz, erdőszegélyekhez, erdőssztyepp jellegű élőhelyekhez kötődik. Szinte minden mezofil és xerotherm erdőtípusban előfordul. Gyakori vízborítású erdőket (ártéri puhafás ligeterdők, láp- és mocsárerdők) kerüli.

Természetvédelmi helyzet:

Hazánkban jelenleg nem veszélyeztetett. Élőhelyein az erdőgazdálkodás a legjelentősebb ható tényező. Alföldi élőhelyein potenciális veszélyeztető tényező a teljes talaj-előkészítéssel kombinált erdőfelújítás. Ebben az esetben az aljnövényzet és a talaj felső rétegének eltávolításával teljesen megszűnik a faj élőhelye és számos további természeti érték életfeltétele is.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. mellékletében szerepel, de csak a rodoszi alfaj (ssp. rhodes) miatt került be.

Az IUCN Vörös Listáján nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KOROMPAI TAMÁS (2014): Csíkos medvelepke Euplagia quadripunctaria Poda, 1761 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 336-337.o.

Fényképek:

Csíkos medvelepke (Euplagia quadripunctaria)

Forrás:

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=1192#images-1

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet