Fajtár

C-betűs lepke

Nymphalis c-album
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A c-betűs lepke feltűnő, vörösbarna színezete miatt igen kedvelt és könnyen észrevehető faj. Február végétől egészen november elejéig találkozhatunk vele, ugyanis az áttelelő imágók a melegebb, napsütéses téli napokon előmerészkednek táplálkozni.

A hímek territoriális viselkedésűek. A nőstények a tavaszi párzást követően a petéket egyesével rakják le csalán- (Urtica spp.), komló- (Humulus spp.), szeder- (Rubus spp.), fűz- (Salix spp.), mogyoró- (Corylus spp.) vagy szil-fajokra (Ulmus spp.). A kikelő hernyó ezeken a fajokon táplálkozik, majd bábozódik be. A hernyó alapszíne vörösesbarna, első öt szelvénye rozsdasárga színű, a többi szelvény háti oldala fehér, elágazó áltüskéi színe fehér vagy rozsdasárga. A báb elszáradt levélre hasonlít, a potroh háti oldalán egy fehér sáv húzódik. Egy évben két nemzedéke van.

A közelrokon l-betűs rókalepkétől (Nymphalis vau-album) úgy tudjuk könnyedén megkülönböztetni, ha megfigyeljük az elülső szárnyak szárnycsúcsait: ez az l-betűs lepke esetében fekete, benne egy fehér folttal, míg a c-betűs lepkénél nem találunk a szárnyakban fehér mintázatot. Emellett a szárnyfonákuk is különböző: bár mindkét faj összecsukott szárnya egy elszáradt levélhez hasonlít (mimikri), de a N. vau-album esetében egy fehér „L” betűt formázó foltot találunk, míg a N. c-album-nál ez a folt „C” betűt formáz.

Leginkább a mérsékelten nedves és árnyékosabb területeket kedveli.

Elterjedés:

Egész Európában elterjedt. Magyarországon gyakori, mindenütt előfordul.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet