Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Bánáti csiga

Chilostoma banatica

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A bánáti csiga (Chilostoma banatica) háza nem olyan gömbölyded alakú, mint az éti csigáé, hanem kissé laposabb, és házának kezdeti kanyarulatai élesen tarajosak, mely a ház növekedésével fokozatosan tompul. Háza viszonylag nagy, lencse alakú, barna szalaggal díszített, sárágás- vagy zöldesbarna színű, kanyarulatainak száma általában 5,5-6. Héjának fontosabb jellemzőit rendszerint biotikus és abiotikus hatások közösen határozzák meg, melyről jelenlegi ismereteink bővítése további kutatások és monitorozások témája lehet. A körülbelül 2,5 cm hosszú teste karcsú, finoman szemcsés, hátoldala középen sárgás sávval megszakított szürkésbarna. Feje és szemtartói sötétebbek, talpa sárgásszürke, fehéres-szürke köpenyén márványszerűen fekete foltok találhatóak.

Más csigafajokat megelőzve már kora tavasszal, március elején aktívvá válik, viszont mivel inkább a hűvösebb klímát kedveli, így a nyári melegben nem nagyon mutatkozik. A melegebb időszakokat valószínűleg avarba, ágkupacok, esetleg nagyobb fatörzsek leváló kérge alá húzódva vészeli át. Télen, a fagyos idők beálltával ismét elbújik és a hideg időszakot egy számára alkalmas telelőhelyen tölti.

Növényevő.

Elterjedés, élőhely:

A Kárpát-medence délkeleti részén elterülő Bánát bennszülött (endemikus), fosszilis előfordulási adatai alapján szűkülő elterjedéssel bíró faja. Neve is a térségből való eredetére utal. Az Északi-Kárpátok kerületének kivételével a Carpathicum faunatartományának jellemző képviselője, de ettől a területtől eltérő helyeken, izolálódott előfordulásáról is van néhány, többé-kevésbé biztosnak, illetve bizonytalannak tartott adata.

Hazai előfordulása ismereteink szerint a Felső-Tisza vidékére, a Körösök vízgyűjtőjére és a Maros magyarországi szakaszára korlátozódik, Erdélyből a patakok, folyók mentén juthatott el hazánkba.

Kifejezetten erdei faj. A hegyvidéki patakokat kísérő égeresekben, füzesekben jellemző, de a fenyő kivételével szinte minden fafajú erdőben megtalálható. Az alföldi populációi elsősorban a puhafás ligeteket, füzeseket részesítik előnyben. Kedveli a nedves, mohás, vastag, bomlástermékekben gazdag avarréteget.

Természetvédelmi helyzet:

Erősen nedvességfüggő, ezért a hullámtéri puhafás ligeterdők, az ártéri holtágak és az ártéri kiöntések kiszáradásához vezető vízgazdálkodási beavatkozások, illetve az erdők lombozatának nyitottsága, a faállomány véghasználata is gondot jelenthet. Ugyanilyen problémákhoz vezethet egy rovarinvázió okozta lombtalanodás az erdő alsó vagy felső szintjeiben. További veszélyeztető tényező a fajra nézve a túlzott sűrűségű vadállomány által okozott taposás is.

Védettség:

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. melléklete alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 50 000 Ft.

Irodalomjegyzék:

DR. DOMOKOS TAMÁS (2004): KvVM Természetvédelmi Hivatal – FAJMEGŐRZÉSI TERVEK: Bánáti csiga (Chilostoma banatica); Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, Budapest

DOMOKOS TAMÁS (2014): Bánáti csiga Chilostoma banaticum Rossmässler, 1838. in HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 167-168. o.

http://ecology.science.unideb.hu/files/06-Talajfauna3.pdf

http://kmnp.hu/index.php?pg=news_179_3082

http://www.kmnp.hu/index.php?pg=news_179_3264

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ