Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Kardoslepke

Iphiclides podalirius

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A kardoslepke (Iphiclides podalirius) a pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozik. Nappali aktivitású faj, nevét a hátsó szárnyain található, kardél alakú farkincáról kapta, melynek funkciója, hogy a ragadozók erre csapjanak le ahelyett, hogy a lepke létfontosságú szerveit érné a támadás.

A lepke szárnyainak alapszíne sárgásfehér, melyet hosszanti fekete „tigriscsíkok” tarkítanak. Megfigyelhető náluk az ivari dimorfizmus: míg a hímek potroha egyszínű fekete, addig a nőstényeké oldalt sárgásfehér. Szárnyfesztávolsága 55-70 mm, repülése vitorlázó.

Az április elején kikelt imágók a párzást követően lerakják egyesével álló petéiket. Az első hernyók májusban jelennek meg, melyeknek tápnövényei a kökény (Prunus spinosa), mandula- (Amygdalus spp.), Prunus- (pl, mirabella szilva, ringló, kajszi), galagonya- (Crataegus spp.), berkenye-fajok (Sorbus spp.). A hernyók fejük felől vaskosak, a test vége felé elvékonyodóak, alapszínük zöld. A fiatal hernyók oldalán egy-egy fehér csík húzódik végig, hátukon sárga, harántirányú csíkok és fehér pöttyök vannak, míg az idősebb hernyókon sárgásbarna foltokat találunk. Ez a színezet a mimikrinek köszönhető: a fiatal hernyók a fiatal leveleket, az idősebbek pedig az idősebb levelek sárgulását utánozzák. Ha veszélyben érzik magukat, a fejük mögül egy villát tolnak ki (osmoterium), amely a szilvafélékhez hasonló illatot áraszt. A báb szintén a tápnövény levelét idézi: egyöntetű barna, elszáradt levélhez hasonló, még az elszáradt levelek halvány erezete is felfedezhető rajta. Évente két nemzedéke fejlődik, a báb telel át.

A kevésbé gyakorlott szem számára könnyen összekeverhető a színezetben nagyon hasonló fecskefarkú lepkével (Papilio machaon). Azonban, ha a lepkék szárnyain lévő fekete mintázatot megnézzük, könnyen felismerhető a különbség: míg a P. machaon fekete mintázata részben az ereket követi és szinte bekeretezi a szárnyakat, addig az I. podalirius mintázata tigriscsíkokra emlékeztet.

Sík- és dombvidéki üde liget- és lomboserdők szegélyein, származékerdőkben, ligetekben, meleg és száraz domboldalakon, cserjésekben, kertvárosokban találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában Délkelet-Franciaországtól egészen az Urál déli részéig előfordul.

Magyarországon mindenütt előfordul, de csak néhol gyakori.

Védettség:

Nem szerepel az IUCN Vörös Listán.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ