Természetvédelem - Hírek 2016-09-20

Ritka „kékek” a Bihari-síkon

 

Az élőhelyek színpalettája hónapról-hónapra változik, a kezdeti harsány színek helyét az év végére a pasztellszínek veszik át és jellemző, hogy ekkorra a tájat megfestő növényekre csak azok elszáradt maradványai emlékeztetnek vagy már azok sem. A Tájvédelmi Körzetben végzett területbejárások során három ritka, kék virágú növény állománya került elő idén, ami mindenképp említésre érdemes.

Legkorábbi közülük a csomborlevelű veronika (Veronica acinifolia), ami termetre igen szerény, mindössze 3-15 cm magas, egyéves növény. Nem védett, ritka faj, melynek a tájegységben egy 800 töves kis állománya került meg, egy mocsarat kettészelő földút szegélyében. A növények már április első napjaiban virágzásba kezdtek és még a hónap vége előtt be is fejezték azt. Érdekes volt, hogy a megtermékenyülést követően földre hullott párták, nem indultak egyből fonnyadásnak és közelről igen látványosan díszítették a talajfelszínt.

 

Csomborlevelű veronika

 

Csomborlevelű veronika lehullott pártái

 

Szintén ritka, természetvédelmi oltalom alatt nem álló növény a vetési farkasszem (Lycopsis arvensis), melyet valaha szántóföldi gyomként tartottak számon. A megkerült 350 tő körüli állomány egy szántó és egy legelő közötti mezsgyében él. Az érdeslevelűek családjába tartozik, levele kanyargós élű, hosszú serteszőrös, pártacsöve enyhén görbült.

 

Vetési farkasszem

 

Az érdeslevelűek családjának egy másik faja, a kék atracél (Anchusa barrelieri) is előkerült. Védett faj, természetvédelmi értéke 10000 Ft. A növény a valamikori nagy kiterjedésű – azóta művelésbe vont – löszpusztarétek jellemző faja, melynek legnagyobb állományai a Körös-Maros Nemzeti Parkban, javarészt utak menti mezsgyékben maradtak fent. A tájegységben is mezsgyékben került elő két helyen, egy 100- és egy 140 tő körüli állománya. Ezen szakaszok kímélete, a Magyar Közúttal való egyeztetés következtében biztosítottnak látszik. A faj a fokozottan védett atracélcincér (Pilemia tigrina) kizárólagos tápnövénye, de a cincért az előkerült kis állományokból eddig nem sikerült kimutatni.

 

Kék atracél

 

Gebei Lóránt
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet