Természetvédelem - Hírek 2022-05-10

Lepkekutatás az erdők védelméért

Talán kevésbé közismert, hogy a gyepek mellett az erdei élőhelyekhez is kötődnek olyan természetvédelmi szempontból jelentős lepkefajok, amelyek megőrzése kulcsfontosságú feladatot jelent a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számára.

A megfelelő védelmi intézkedések biztosításához azonban nélkülözhetetlen az egyes lepkefajok elterjedésének feltérképezése. Az elmúlt hetekben különösen a Nagykunság - és a Bihari-sík Természetvédelmi Tájegységben történtek ilyen jellegű vizsgálatok, amelyek eredményeként számos új előfordulási helyét sikerült igazolni a fokozottan védett magyar tavaszi-fésűsbagolynak (Dioszeghyana schmidtii), ami az erdők lepkefaunájának kiemelkedően fontos tagja.

Ez az éjszakai aktivitású lepkefaj domb- és hegyvidéken cseres tölgyesekhez, síkvidéken pedig melegkedvelő tölgyesekhez kötődik. Rajzási időszaka kedvező időjárás esetén április elejétől - végéig tart. Az utóbbi években az ország jó néhány pontján előkerült és napjainkban is egyre több lelőhelye válik ismertté.

A faj védelmét szolgáló intézkedések megvalósítására elsősorban az erdőgazdálkodással érintett élőhelyein és az erdőtervezési folyamatok során van szükség.

Kép az éjjeli lepkéről
magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii)

Fokozottan védett, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

 

Fotó és szöveg: Patalenszki Adrienn

Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet