Támogatók

Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén - nyitórendezvény

Időpont: 
kedd, 2013, november 12 - 15:45

 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megindította a „Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című pályázat megvalósítási szakaszát. A projekt beruházásához az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozás keretében 250 074 636 forint 100%-os támogatást nyújtott.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a „Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén”című projekt megvalósítási szakaszában működési területének 4 helyszínén őshonos fajokból álló természetes vagy természetközeli erdők rekonstrukcióját, a leromlott területek rehabilitációját, valamint kedvező élőhelyi feltételek kialakítását tűzte ki célul, melyekre összesen 250 074 636 Ft támogatást nyújtott az Európai Unió és a hazai költségvetés.

 

A HNPI a projekt megvalósítása folyamán több módszert alkalmaz az agresszíven terjeszkedő, úgynevezett invazív fajok megfékezésére vagy felszámolására, melyek kiszorítják az őshonos fajokat a természetes élőhelyekről. A projekt egyik legfontosabb eleme az invazívok szelektív irtása a természetes társulásokban, mely során a szakemberek eltávolítják az egyes idegenhonos, invazív fajok nagyobb állományait a természetes és természetközeli erdőkből, valamint mezofil gyepekből. Az invazívoktól megtisztított területeken természetközeli erdőket kívánunk létrehozni a termőhelynek megfelelő, őshonos fajok pótlásával. Őshonos fajokkal pótoljuk az erdők természetes részét képező cserjeszegélyeket, amelyek védik az erdőt a kívülről érkező negatív hatásokkal szemben, valamint speciális élőhelyeket nyújtanak az erdőszegélyek életközösségei számára. Az erdőtelepítések csak megfelelő vadkár elleni módszerek alkalmazásával valósíthatóak meg sikeresen, ezért a HNPI természetvédelmi és erdészeti szempontból is hatékony vadkizáró kerítéseket épít az érintett területeken.