Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2016-07-16

Gyűrűt kaptak csér fiókáink

A Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvényen a természeti értékek bemutatását igyekszünk oly módon megvalósítani, hogy az ezeknek az élőlényeknek a javát szolgálja. Így amellett a nem titkolt hátsó szándék mellett, hogy közelebb szeretnénk hozni a vendégekhez ezt a csodás világot, mesterséges fészekszigeteinkkel elsődleges célunk az egyes madárfajok szaporodásának elősegítése. A költőszigetek telepítését a Vízi Sétány mellett található zavartalan, nagy kiterjedésű vízfelszínre 2015-ben kezdtük el, s a projekt sikeresnek bizonyult. A szigetekre telepedő küszvágó csér (Sterna hirundo) és dankasirály (Larus ridibundus) párok költéséről a tavalyi évben is rendszeresen számot adtunk, melyek eredményeiről, íme, egy kis emlékeztető:

Az előző évben csupán két darab fészekszigetet helyeztünk vízre, egy nagyobbat és egy kisebb méretűt. Ezeknek az eszközöknek az alapját egyszerű raklapok adják, melyek hézagait deszkákkal pótoltuk ki. A raklapok alá PET palackokat erősítettünk raschel háló segítségével, s ezáltal egy stabil úszó alkalmatosságot nyertünk újrahasznosított anyagokból. A raklapok felszínét szükség szerint geotextillel fedtük be, hogy a rá kerülő gyöngykavics ne szóródjon a rések közé. A gyöngykavics mellett növényi részekkel is borítottunk be fészekszigeteket, ugyanis tapasztalataink alapján a dankasirályok nem igénylik a kavicsfelszíneket, sokkal inkább a száraz növényi anyagokkal borított költőszigeteket preferálták. A nagyobb méretű fészekszigeten 2015-ben egy pár küszvágó csér költött és nevelt fel egy fiókát, míg a kisebben egy dankasirály pár három fiókája látta meg a napvilágot, s eredt útjának szerencsésen.

     

2016-ban növeltük a költőhelyek számát, s szerencsére ez magával vonzotta a költő párok számának növekedését is. A tavaly is sikeresen használt fészekszigeteken túl idén két újabb, kisméretű fészekszigetet helyeztünk ki, s a nagyméretű költőszigetet is bővítettük. Nagy öröm volt látni, ahogy sorra foglalták el ezeket a dankasirály és a küszvágó csér párok, s ahogy az újabb kis jövevények is egyre csak cseperednek. A három, egy-egy pár madárnak helyet nyújtó fészeksziget közül kettőt dankasirályok foglaltak el, míg a harmadikat egy küszvágó csér pár vette birtokába. A két sirály család nem egy időben rakta tojásait fészkébe, hanem jó pár hét eltéréssel, így míg mostanra már a korábban költő pár fiókái már ki is repültek, addig a másik pár még csupán pelyhes fiókáit nevelgeti. A küszvágó csér pár a kisebb költőhelyen ugyancsak fiókáit nevelgeti. Igazán izgalmas és érdekes tapasztalatok azonban a nagyméretű szigeten voltak. Míg tavaly egyetlen pár csér költött a fészkelő helyen, és nem engedett oda más párokat, idén 14 küszvágó csér pár neveli fiókáit. Utolsó ellenőrzésünkkor 20 fiókát és még 11 tojást számoltunk össze, mely alapján elmondható, hogy a költőszigetek kihelyezése sikeresnek mondható, ami arra sarkall minket, hogy jövőre is tovább bővítsük a fészkelő helyet.

     

Kiss Ádám, természetvédelmi őr kollegánk közreműködésével június 20-án és július 1-én meg is gyűrűztük ezeket a csér fiókákat, melyek bal lábukra egy fém gyűrűt, s jobb lábukra egy színes gyűrűt kaptak, melynek színe a felnőtt madarak lábszínével megegyező narancssárga, ugyanis a későbbiekben, a párválasztás során az élénk lábszínnek komoly jelentősége van. A madarak meggyűrűzésével legfőképp arra vagyunk kíváncsiak, hogy merre vonulnak, s számunkra még izgalmasabb kérdés, hogy jövőre visszatérnek-e költeni a területre.

     

A küszvágó csér hazánk egyetlen rendszeresen költő csérféléje. Leginkább halakkal és vízirovarokkal táplálkozik, nevét is egyik fontos táplálékállatáról, a szélhajtó küsz nevű halfajról kapta, melyre szó szerint „rávág” a vízben. Hosszú távú vonuló madárfaj, így a telet Afrikában az Egyenlítőtől délre eső területeken tölti.  Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Fedezze fel újra a Tisza-tavi Vízi Sétányt és Tanösvényt 2000 lépéssel a víz felett!

Szöveg: Soós Gábor

Képek: Bárdos Tibor, Soós Gábor

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ