Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2016-04-06

Meglátogattuk a Górés-tanyát

Április második, enyhén szeles, napsütéses napján sikeresen lezajlott az idei első túránk az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutató területen.

A szép számmal érkező túrázókkal reggel 9 órakor indultunk utunkra, mely a Kaparó csárdától a Górés-tanyára vezetett. A csárdával szembeni parkoló mellett található megfigyelő toronyból pár percig gyönyörködtünk a tájban, felidézve a Tisza egykori munkásságát, majd a gyurgyalag és partifecske fészektelep mellett elhaladva nekivágtunk a pusztának. Újfent bebizonyosodott, nem is olyan puszta, mint ahogyan azt sokan gondolják: számos növénytani és állattani érték mutatta meg magát vendégeinek az út során, melyet a területen található kurgánok tettek még érdekesebbé. Megismertük a szikes gyepek, a vakszikek, a mocsarak és a lösszel borított területek jellemző növényfajait, melyek közül már jó néhányat meg is figyelhettünk, mint például a sziki ürmöt, a bárányparéjt vagy az apró sziki madárhúrt.

 

 

 

 

 

 

 

Már indulásunkat is a nemrégiben hazaérkezett búbos banka „up-up-up” hangja jelezte, mely visszaérkezésünkkor is üdvözölt minket. A szikes gyepeken és a mocsarakon megfigyelhető madárfajok közül számos éneklő sordéllyal, kíváncsi sárga billegetőkkel, vadászó gólyákkal, kiskócsagokkal, illetve már fészkelő bíbicekkel és fiókákat nevelő nyári ludakkal is találkoztunk. Megmutatta magát a parlagi sas is, illetve egy nem mindennapi jelenetnek is szemtanúi lehettünk a Górés-tanyán, ahol a területen fészkelő rétisas pár revírjébe keveredett fiatal hímet kergette ki az öreg hím sas.

 

 

 

 

 

 

 

Góréson az ott működő madárrepatriáló telep vezetője, Kiss Róbert vezetett minket körbe, és mutatta be a volierekben lábadozó, vagy éppen sajnos már soha el nem engedhető ragadozó madarakat. Ennek során a túrázók szinte testközelből ismerhették meg az egyes madárfajokat és a mentőállomás munkáját. A röpdék megtekintése után felmásztunk a Filagória-halom kurgán tetejére, ahonnan jól belátható az egész tanya, és a Fekete-rét mocsárvilágának környéke.

 

 

 

 

 

 

 

Utunk a tanyán keresztül a Fekete-rét tanösvényre vezetett tovább, ahol a vizes- és mocsaras élőhelyek élővilágával ismerkedhettünk meg mélyrehatóbban. A növényzet még éppen téli álmából ocsúdik, az állatvilágban azonban már megfigyelhető a tavaszi zsongás. A nádasokban, gyékényesekben, illetve a part menti bokorfüzesekben megannyi madár koncertje hallható, akárcsak egy fesztiválon. Fellépett többek közt a függőcinege, a csilpcsalp füzike, a nádi sármány, és a ritkán szem elé kerülő kékbegy is. Azonban nemcsak a madarak énekeltek, ugyanis fültanúi lehettünk a vöröshasú unkák visszafogott unkogásának is.

 

 

 

 

 

 

 

A Fekete-rét tanösvényről a túra már visszafelé vezetett, melynek során kitárgyalhattuk élményeinket és kellemesen elbeszélgethettünk a séta alatt. A Kaparó-csárdához visszaérve elbúcsúztunk és ki-ki éhségének és szomjúságának megfelelően hazafelé vagy a csárdába vette az irányt. Reméljük vendégeink jól érezték magukat a túrán és legközelebb is találkozunk akár hosszabb túráink egyikén gyalogosan, vagy épp kerékpárral.

Ha Ön is kedvet érez egy kellemes sétához, vagy kerékpározáshoz az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutató területen és szeretne részese lenni ezeknek az élményeknek, figyelje meghirdetett túráinkat a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján, illetve érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken szervezett túráink időpontjáról.

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Tel.: +36/52-598-000 vagy +36/52-598-321

E-mail: turizmus@hnp.hu

Tisza-tavi Vízi Sétány

Tel.: +36/30-863-2775 vagy +36/30-985-3209

E-mail: vizisetany@hnp.hu

Szöveg: Soós Gábor

Képek: Józsa Edina, Soós Gábor

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ