Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2016-02-02

„Vizes élőhelyekkel a jövőnkért: fenntartható megélhetés” - A Ramsari Egyezmény létrejöttét ünnepeljük

Február 2-án a vizes élőhelyeket ünnepeljük, ugyanis ezen a napon kötötte meg 18 ország az első globális kormányközi egyezményt, melynek célja elsőként lett valamilyen természeti érték megőrzése. A Ramsari egyezményt, hivatalos nevén "Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen a vízimadarak élőhelyeiről"  az iráni Ramsar városában kötötték meg 1971-ben, majd 1975-ben lépett hatályba. Vizes élőhelyeknek nevezzük azokat a területeket, ahol a víz, mint elsődleges létfeltétel, meghatározó tényezőként van jelen az élővilág szempontjából. Ide tartoznak többek közt a folyók, fertők, mocsarak, lápok, tavak és természetesen a sós és félsós vizek is, de a felszín alatti karszt és barlangi hidrológiai rendszerek is. Az egyezmény létrejöttének elsődleges oka az a felismerés volt, miszerint gátat kell szabni a vizes élőhelyek átalakításának, pusztításának. Az egyezménnyel egyidejűleg létrehozták a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékét is, mely ma már 157 ország összesen több mint 1200 területét foglalja magában, melyek összes kiterjedése mintegy 100 millió km2. Az egyezményhez csatlakozó feleknek komoly kritériumoknak kell megfelelniük, így például a ritka és veszélyeztetett madárfajok populációit kell fenntartaniuk a területeknek, vagy a biológiai sokféleség fenntartásában játszanak fontos szerepet, de alapvető kritérium, hogy a csatlakozó országoknak legalább egy vizes élőhelyet meg kell jelölniük. A 2016-os évben a világnap központi témája: „Vizes élőhelyekkel a jövőnkért: fenntartható megélhetés”, mely hangsúlyozza az ezekkel a talán legsérülékenyebb ökoszisztémákkal való felelősségteljes és ezáltal fenntartható bánásmód kiemelt jelentőségét. Hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, melyhez immár 29 vizes élőhelyével járult hozzá, összesen több mint 243 ezer hektár kiterjedésben. A hazai Ramsari területek jegyzékében megtaláljuk a Tisza-tó részterületeit is.

A Kiskörei-víztározón belül az 1972-ben létrehozott Tisza-tavi Madárrezervátum 3475,6 hektáros, illetve a tó 3648,4 hektáros középső, főként a Poroszlói-medencét érintő területei kerültek az egyezmény hatálya alá. Mindkét terület a Hortobágyi Nemzeti Park részterülete és Natura 2000 védettséget is élveznek. Ez nem is véletlen, hiszen a Tisza-tó fészkelő madárvilágában és a madárvonulásban is jelentős szerepet tölt be. A tó területén eddig csaknem 200 madárfajt figyeltek meg, és ebből 73 faj fészkel is itt. Ezek közt számos védett és fokozottan védett madárfajt is találunk, mint például a fenséges réti sas, vagy a félénk és ritkán szem elé kerülő fekete gólya, de költ a kis kárókatona és két fokozottan védett szerkő fajunk is. A fészkelés mellett a madárvonulás is egy roppant izgalmas természeti jelenség a Tisza-tó életében, melynek során egyszerre akár 80-100 ezer madarat is meg lehet figyelni a területen. A tározó létrehozását követően rövid időn belül megemelkedett a vonuló madarak száma, melyhez hozzájárult a Hortobágy, mint kiemelkedő jelentőségű madárvonulási centrum közelsége is. Számos partimadár faj, különböző récefélék, lúdalkatúak, illetve búvár fajok fordulnak meg olyankor a területen és töltik idejüket a tározón.

       

A Tisza-tó létrehozása, sőt még a Tisza szabályozása előtt a térséget egy ártéri, mocsaras élőhely sorozat jellemezte rendkívül gazdag flórával és faunával. A lecsapolásokat, illetve a szabályozásokat követően felértékelődtek a még foltokban fennmaradt, eredeti élőhelyek, a rájuk jellemző őshonos növényfajokat magukba foglaló növénytársulásokkal és a hozzájuk kötődő állatfajokkal egyaránt. Ez rendkívül jó alapot nyújtott a különböző védettségi kategóriák kialakításához a területre vonatkozóan, ezáltal a Ramsari Egyezmény oltalma alá helyezéséhez. Ezen oltalom elnyeréséhez azonban számos kritériumnak, szabálynak meg kellett felelni, melyek ma már a kezelési elvek alapjait adják. Ezek közt az alapelvek közt megtaláljuk a tározó természeti képét formáló ökológiai folyamatok fenntartásának fontosságára, vagy a vízi növényzet természetvédelmi célú szabályozására vonatkozó szabályokat is.

Ismerje meg Ön is ezt a páratlan szépségű, vadregényes vízi világot, vizes élőhelyet, vagy fedezze fel újra a Tisza-tavat 2016-ban is! „Húsvéttól Mindszentekig” újra megnyitja kapuit a Tisza-tavi Vízi Sétány, ahol belecsöppenhetnek a Tisza-tó tavaszi madárvonulásába, illetve a már fészkelésüket megkezdő fajok párválasztásának, fészeképítésének figyelemmel kísérésébe.

       

A Ramsari Egyezmény egy kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi egyezmény, melynek emlékét ugyancsak nagyon fontosnak kell tekintenünk, nem beszélve üzenetéről, a vizes élőhelyek és a hozzájuk kötődő élőlények, különösen a vízi madarak védelméről. Gondolkodjunk el a 2016-os év témáján is: „Vizes élőhelyekkel a jövőnkért: fenntartható megélhetés”, mely ugyancsak sugallja, hogy vizes élőhelyeink, de saját jövőnk is veszélybe kerülhet, ha nem elővigyázatosan és fenntartható módon kezeljük azokat, ezért törekedjünk ezek ésszerű, fenntartható hasznosítására és védelmére egyaránt.

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ