Természetvédelem - Hírek 2024-01-11


Természetvédelmi célú vízkivétel Ágota-pusztán
 

Az utóbbi időszakban egyre nagyobb jelentősége van a táji szintű vízvisszatartásnak, vízkormányzásnak, vízfolyásokból történő természetvédelmi célú árasztásoknak. A vizek helyben való megőrzését és megfelelő helyre terelését műtárgyak segítségével végezhetjük annak érdekében, hogy a vizes élőhelyek és egyébként a terület állapota megfelelő legyen. A beavatkozások célja a terület szárazodásának lassítása, jó ökológiai állapotba hozása, a természeti adottságokhoz igazodó tájhasználat kialakítása (mely egyébként egyfajta visszatérés a hagyományos, hagyományosabb tájhasználathoz), a legeltetéses állattartás segítése, a talajvíz süllyedésének mérséklése.




 

A vízfolyásokból természetvédelmi célú vízkivétel biztosításával a felsorolt célok elérése növelhető. Ilyen esetekben egy adott közeli vízfolyásból szivattyúzással, szivornyával, meglévő műtárgy működtetésével, történhet a vízkivétel. E tevékenységet akkor lehet jól és biztonságosan végezni, amikor a kivezetett víznek megvan a tájban a helye, vagyis a víz befogadására alkalmas táji infrastruktúra rendelkezésre áll és a területhasználatban a természeti adottságokhoz igazodó tájhasználat valósul meg. Az egyébként időszakosan többlet vízzel veszélyeztetett, mély fekvésű területek, azaz egykori folyómedrek és pusztai erek szántó területként való hasznosítása a XXI. században erősen megfontolandó. Ezek az egykori gyepes mocsaras térszínek azaz „bágy”-ok manapság is olyan adottságokkal rendelkező terek, ahol a víznek mindig is megvolt a helye, átszövő éltető érhálózatok összességét alkotva.

A csapadékos decemberi időjárásnak köszönhetően a folyókon, vízfolyásokon jelentősebb árvízi állapot állt elő, illetve a szántóföldek mélyebb fekvésű „belvizes” területein is kialakultak a vizenyős foltok. Ennek hatására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban TIVIZIG) árvízvédelmi és belvízvédelmi készültséget rendelt el működési területének egyes részein, így árvízvédelmi készültség alakult ki a Hortobágy-Berettyó csatornán is.

A Hortobágyi Nemzeti Park legdélebbi része Ágota-puszta, mely határos a Hortobágy-Berettyó csatornával. A Hortobágy-Berettyó csatorna e szakaszán található az ún. Salamon-zugi szivattyúház, mely évtizedek óta üzemen kívül van. Funkciója alapvetően a mezőgazdasági területekről történő belvíz levezetése volt, melyet  szivattyúzással jutattak a Hortobágy-Berettyó csatornába.

A Hortobágy-Berettyón lévő árvíz hatására jelentkező többletvíz kitűnő lehetőséget biztosított az oldalirányba történő vízkivételre, a vízlevezetés helyett táji vízpótlásra. Ennek érdekében Igazgatóságunk hozzájárulást kért a TIVIZIG-től, hogy az Ágota-pusztán lévő Salamon-zugi szivattyúháznál szivattyús vízátemelés jöhessen létre.



 


A TIVIZIG hozzájárulásával 2023.12.27-29. napokon mintegy 30000 m3 víz szivattyúzása történt a Salamon-zugi csatornába. A szivattyúzás hatására a csatorna egy része teljesen megtelt vízzel, valamint ezen felül 8,5 hektáron sekély vízfelület alakult ki.



Salamon-zug
 

Reményeink szerint az átemelt víz hozzájárul a kitűzött célok eléréséhez és a továbbiakban hasonló vízkivételek segítségével fenntarthatóbbá válik Ágota-puszta vízellátása. Mindez hozzájárulhat az egykori pusztai éltető érhálózat menti gyepek megújulásához, valamint számos természeti érték számára biztosítanak megfelelő élőhelyet és segítik a hosszú távú megőrzésüket.

 

Ezúton is köszönjük a TIVIZIG közreműködését és segítségét!
 


Írta és a képeket készítette: 
Hoffmann Károly 
Természetvédelmi Őrszolgálat 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet