Természetvédelem - Hírek 2014-10-20

A kúszó csalán visszatér

 

Természetvédelmi Őrszolgálatunk munkatársai október elején bukkantak a kúszó, vagy más néven lápi csalán (Urtica kioviensis) vélhetően legnagyobb nyírségi állományára. A védett növények e jelentős populációját Debrecen határában, az egymással szomszédos Halápi-, és Bodzás-víztározók medrében találták, melyek a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet részét képezik. A felfedezést az a sajnálatos helyzet könnyítette meg, hogy a komoly aszály hatására a mintegy 100 hektárnyi területet elfoglaló tavak teljesen kiszáradtak. A becslés szerint a védett növények helyenként sűrű, máshol szórványosabb állományai által borított területek a 10 hektár is jóval meghaladhatják. A pontos elterjedés megállapítására jelenleg sajnos nincs mód, mivel a tavak túlnyomó részét szinte járhatatlan nádasok fedik. A növények többsége a viszonylag sekélyebb gyékényesekben került elő.

 

Termést hozó hajtások őszi lombszíneződése

Fotó: Demeter László

 

A lápi növény megtalálása nem meglepő, ha tudjuk, hogy Haláp falucska térségéből neves botanikusunk, Soó Rezső igen gazdag flórájú lápvidéket írt le az 1930-as években. A Nyírség lecsapolását megelőzően készült térképek a mai víztározókkal szinte teljesen megegyező alakú „mocsaras” területeket jelöltek itt. A tavakat a 70-es években alakították ki. Soó a kolokán (Stratiotes aloides) egyetlen nyírségi előfordulását is Halápról jelzi. Ezt a fajt szintén a Halápi-tározóban találtuk meg jó pár éve. Érdekes, hogy a kúszó csalánt Soó nem említette Halápról. Egyetlen nyírségi adata Bátorliget térségéből származik. Őrszolgálatunk felmérései nyomán ma már tudjuk, hogy e fajnak számos apró állománya él még a Nyírség kis lápmaradványaiban. Többek között a Debreceni Erdőspusztán is.

 

Az őszi friss hajtások élénkzöldek

Fotó: Demeter László

Úgy tűnik tehát, hogy a halápi lápok lecsapolását, majd a víztározókkal való „nyakon öntését” a lápi flóra túlnyomó része nem élte túl. Egyiküknek azonban mégis sikerült, és visszafoglalta az átalakított élőhely számára alkalmas részeit.

 

A kúszó csalán természetvédelmi értéke: 5000 Ft.

 

 

 

Demeter László
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet