Természetvédelem - Hírek 2021-03-08

Tavaszi nagytakarítás a Bihari-sík egy kiemelten kezelt sirálytelepén

 

Bár a tél még vissza-visszaköszön, a tavasz elérkeztével elvégeztük a tavaszi nagytakarítást a Bihari-sík egyik legfontosabb sirálytelepén. A célunk az volt, hogy az év során felnövő gyomokat, kórókat eltávolítsuk a sirályok, csérek, récék számára fészkelőhelyül szolgáló kis szigetről, ezáltal megfelelőbb költőhelyet teremtsünk számukra.

 





A sziget kinézete a tisztítás előtt (felső kép) és után (alsó kép) 
Fotó: Simay Gábor

 

A sziget évről évre több száz madár számára szolgál szaporodóhelyül, rendszerint dankasirályok (Larus ridibundus), küszvágó csérek (Sterna hirundo) foglalják el, de a most letisztított terület ad otthont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyetlen stabil szerecsensirály (Larus melanocephalus) fészkelőhelyének is, továbbá kis számban költenek itt cigányrécék (Aythya nyroca) és más récefajok is.

A szerecsensirály eredetileg a Fekete-tenger partvidékén költött, majd az 1970-es évektől kezdődően Európa tengerpartjai mentén, illetve egyre inkább a kontinens belsejében is folyamatos lassú terjedése figyelhető meg. Magyarországon az 1940-es évektől rendszeres fészkelőként tartják számon, azonban hazai költőállománya még most is viszonylag alacsony, 400–600 pár közé tehető. A költőpárok legnagyobb része dankasirálytelephez csatlakozik.

 



A sirálytelep egyik kiemelkedő természeti értéke, a szerecsensirály (Larus melanocephalus)
Fotó: Simay Gábor

 

A halászcsér, vagy hivatalos nevén küszvágó csér az egyetlen hazánkban rendszeresen költő csérféle. Nevét egyik fontos zsákmányaként szolgáló halfajról, a szélhajtó küszről (Alburnus alburnus) kapta. Síkvidéki területeken sokfelé megtelepedhet, ahol költésre alkalmas kopár zátonyokat, szigeteket, valamint bőséges táplálékkínálattal rendelkező nyílt vízfelületeket talál. Hazai fészkelőállománya ingadozó, 500-1500 párra tehető.

A költőszigeten minden évben számba vesszük az ott fészkelő madarakat, illetve rendszerint néhány fióka jelölésére is sor került, aminek köszönhetően jobban megismerhetjük a szigeten napvilágot látott madarak mozgását, későbbi élőhelyválasztását, illetve túlélési sikerességét. A telepen jelölt madarak közül egyet nemrég külföldről jelentették vissza, a madár színes gyűrűjét Nagy-Britannia déli részén található Yaverland település közelében olvasták le, majd innen továbbment Bembridge-be. Kíváncsian várjuk, hogy merre mozog tovább!

 



A sirálytelepen jelölt madár elmozdulása térképen ábrázolva
Forrás: Tringa (T-ring application) online madárgyűrűzési adatkezelő szoftver 

 

A telepet benépesítő valamennyi faj költési sikeréhez jelentős mértékben hozzájárul a háborítatlan szigeten kialakított gyér növényzetű, vagy teljesen növénymentes felszín. Reméljük, hogy a madaraknak is elnyeri tetszését a fáradozásunk és még nagyobb számban veszik birtokba ezt a kis szigetet!

 

Készítették:

Simay Gábor - Természetvédelmi Őrszolgálat, Bihari-sík Tájegység
Monori György - Természetvédelmi Őrszolgálat, Bihari-sík Tájegység
Tóth Pál - Természetmegőrzési Osztály, HNPI

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet