Természetvédelem - Hírek 2019-03-15

 

Barátréce és más bukóréce-fajok számlálása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

 

2019. február 25-én célzott bukóréce-szinkronszámlálás végzése történt meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a vízimadár-vonulás szempontjából jelentősebb vizes élőhelyeken. A területek leellenőrzése és a számlálás célja a tavaszi vonulásukat megkezdő barátrécék (Aythya ferina) és más, ilyenkor még telelésüket végző bukóréce-fajok állománybecslése volt. A szinkronszámolásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett más, a Hortobágyot kutató ornitológusok is részt vállaltak.

A barátréce egy elterjedt és gyakori költő récefajunk volt még az ezredforduló előtt. Állománycsökkenése azonban nemcsak hazánkban, hanem Európa-, sőt világszerte érzékelhető, így a Természetvédelmi Világszövetség az állat és növényfajok természetvédelmi helyzetét minősítő Vörös Listáján a barátrécét a „sebezhető” kategóriába sorolta be a 2015-ben. Az állománycsökkenés hátterében az élőhelyek beszűkülése (fészkelésre alkalmas halastavak, mocsarak eltűnése) mellett a vizes élőhelyeken tapasztalható emberi zavarás növekedése és az intenzív vadászat áll. A fajt számos európai országban vadásszák még. Hazánkban 2008 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Forint.

A számolás során a 41 ellenőrzött vizes élőhelyről összesen 6086 példány barátréce került elő. Jelentősebb példányszámban lettek megfigyelve madarak a Tisza-tavon és a nagyobb hortobágyi halastórendszereken. A Tisza-tó Sarudi- és Abádszalóki medencéjében 3360, a Hortobágyon (Virágoskúti-, Elepi-, Derzsi-, Akadémia-, Fényes-, Bivalyhalmi-, Hortobágy-halastó) 2052 példány barátrécét észleltek a szakemberek. Az észlelt példányszámok azonban aggodalomra adhatnak okot, hiszen az 1990-es években tapasztalt vonuló tömegekkel összevetve az akkor megfigyelt mennyiség töredéke került most elő a szinkron során (az ezredforduló előtt csak a Hortobágy területén jellemzően 6000-8000 példány is megjelent ebben az időszakban).

Barátéce gácsér

 

Barátréce tojó

 

A barátrécék keresése mellett más téli bukóréce-fajok számlálását is levégeztük. 4 példány cigányréce (Aythya nyroca), 1466 példány kontyos réce (Aythya fuligula), 28 példány hegyi réce (Aythya marila), 12 példány üstökösréce (Netta rufina), 1693 példány kerceréce (Bucephala clangula), 10 példány nagy bukó (Mergus merganser) és 709 példány kis bukó (Mergus albellus) észlelése történt.

Kisbukó

Kisbukó

 

Kerceréce

 

Kiss Ádám – Katona József – Tar János

Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet