Természetvédelem - Hírek 2018-08-23

 

Fehér gólya mentése Tiszacsegén

 

A természetben a nyár végét is jelző augusztus 20-i dátum a fehér gólyák esetében már a dél felé történő vonulás kezdetével is nagyjából egybe esik, így mindenképpen figyelemreméltó, ha ezekben a napokban még röpképtelen, fiatal madarak vannak a fészekben. Ez szinte minden esetben egy kései, vagy pótköltés eredménye.

Az elmúlt másfél hétben több bejelentés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának területileg illetékes munkatársaihoz, hogy Tiszacsegén, az egyik gólyafészekben egy kis gólya „árválkodik”. Az utóbbi napokban még többen jelezték, hogy a gólya egyedül van, szülők egyáltalán nem láthatóak, így mindenképpen be kellene avatkozni, hogy elkerüljük a fiatal madár pusztulását.

A fészek egy belterületi kisfeszültségű villanyoszlop tetején, magasított fészekalapra épült fészekben volt, így a természetvédelmi őröknek sem jogi, sem pedig gyakorlati lehetősége nem volt önállóan beavatkozni. Szerencsére úgy alakult, hogy csütörtökön az E.ON TITÁSZ kosaras autójával a közelben végzett tervezett karbantartást, így mód és lehetőség kínálkozott a kis gólya lehozatalára a fészekből.

 

Az egyeztetéseket követően az áramszolgáltató munkatársa és Katona József természetvédelmi őr gépi segítséggel a levegőbe emelkedett és kivették a madarat a fészekből. A földön megvizsgálva megállapítottuk, hogy a gólya kondíciója elég gyenge, de ettől eltekintve nem volt válságos állapotban.

A madarat megitattuk, majd kis idő elteltével a malomházi Vadasparkba (Hortobágyi Vadaspark) szállítottuk, ahol munkatársaink azonnal gondjaikba vették.

 

Tekintettel a nyár végéhez képest még kifejletlen voltára, a gólya minden bizonnyal Malomházán tölti majd a telet és önálló, független életét csak jövő tavasszal, elengedését követően fogja megkezdeni.

Hogy a gólya ilyen hosszú ideig valóban egyedül volt-e, azt nem tudjuk, hiszen az elmúlt tíz napban folyamatosan kánikula volt, amikor a kis gólya kizárólag a szülei által tudott volna folyadékhoz jutni.

A fehér gólya hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

Ezúton szeretnénk megköszönni az aggódó állampolgároknak a bejelentéseket, nemkülönben az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. karcagi kollégáinak a hatékony segítséget!

Tihanyi Gábor, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet