Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Természetvédelmi Zoológiai Tanszék (DE TEK)

Kiváncsi tudomány - avagy a Pusztába kihelyezett egyetemi tanszék

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Debreceni Egyetem által létrehozott közös kihelyezett tanszék, a Természetvédelmi Zoológiai Tanszék egy, már meglévő kapcsolat, közös munka hivatalos formába öntése. Reményeink szerint ez az élő laboratórium sikeres működése esetén példájául szolgálhat a természetvédelem és a kutatás sajnos sokszor elhanyagolt közös problémamegoldó stratégiáinak kifejlesztésében. Hazánk mindkét területen kiváló teljesítményt nyújt, melyhez mindkét intézmény az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben járult hozzá. A most létrehozott tanszéknek ezáltal nemcsak lehetősége, de egyben feladata is a természetvédelmi kezelések célzott kutatásokkal való alátámasztása. Emellett a kutatócsoportnak lehetősége nyílik arra, hogy a Hortobágy unikális természeti értékeire támaszkodva a nemzetközi szinten gyorsan fejlődő konzervációbiológiai kutatásokhoz csatlakozzon, aminek keretén belül 2 magyar, 2 angol, 2 német és egy spanyol egyetemmel  fut vagy kialakítás alatt van közös programunk, melyekben jelenleg összesen 11 hallgató dolgozik PhD és szakdolgozati témákon.

Kutatási területeink természetvédelmi szempontból kiemelt értékekre koncentrálódnak, így a túzok, kanalasgém, kis kárókatona és a daru élőhelyvédelmi és viselkedésökológiai kérdéseire, botanikai természetvédelmi problémákra, illetve a legeltetések hatásainak vizsgálatára. Emellett tervezzük a kaszálás és az özönnövények terjeszkedése hatásainak vizsgálatát is, amely szintén jelentős adalékokat adhat a természetvédelmi gyakorlat számára.

Az új tanszék létezése továbbá segíthet abban, hogy a két intézmény, nagyobb, természetvédelmi kutatásokkal foglalkozó európai uniós pályázatokban vegyen részt. A kihelyezett tanszéket dr. Végvári Zsolt vezeti, akinek fő kutatási területe a darvak természetvédelmi biológiája. További munkatársak Dr. Gőri Szilvia (vizes élőhelyek ökológiája), Lesku Balázs (botanika), Molnár Attila (botanika) és Konyhás Sándor (túzokvédelem).

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ