Természetvédelmi Zoológiai Tanszék (DE TEK)

Kiváncsi tudomány - avagy a Pusztába kihelyezett egyetemi tanszék

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Debreceni Egyetem által létrehozott közös kihelyezett tanszék, a Természetvédelmi Zoológiai Tanszék egy, már meglévő kapcsolat, közös munka hivatalos formába öntése. Reményeink szerint ez az élő laboratórium sikeres működése esetén példájául szolgálhat a természetvédelem és a kutatás sajnos sokszor elhanyagolt közös problémamegoldó stratégiáinak kifejlesztésében. Hazánk mindkét területen kiváló teljesítményt nyújt, melyhez mindkét intézmény az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben járult hozzá. A most létrehozott tanszéknek ezáltal nemcsak lehetősége, de egyben feladata is a természetvédelmi kezelések célzott kutatásokkal való alátámasztása. Emellett a kutatócsoportnak lehetősége nyílik arra, hogy a Hortobágy unikális természeti értékeire támaszkodva a nemzetközi szinten gyorsan fejlődő konzervációbiológiai kutatásokhoz csatlakozzon, aminek keretén belül 2 magyar, 2 angol, 2 német és egy spanyol egyetemmel  fut vagy kialakítás alatt van közös programunk, melyekben jelenleg összesen 11 hallgató dolgozik PhD és szakdolgozati témákon.

Kutatási területeink természetvédelmi szempontból kiemelt értékekre koncentrálódnak, így a túzok, kanalasgém, kis kárókatona és a daru élőhelyvédelmi és viselkedésökológiai kérdéseire, botanikai természetvédelmi problémákra, illetve a legeltetések hatásainak vizsgálatára. Emellett tervezzük a kaszálás és az özönnövények terjeszkedése hatásainak vizsgálatát is, amely szintén jelentős adalékokat adhat a természetvédelmi gyakorlat számára.

Az új tanszék létezése továbbá segíthet abban, hogy a két intézmény, nagyobb, természetvédelmi kutatásokkal foglalkozó európai uniós pályázatokban vegyen részt. A kihelyezett tanszéket dr. Végvári Zsolt vezeti, akinek fő kutatási területe a darvak természetvédelmi biológiája. További munkatársak Dr. Gőri Szilvia (vizes élőhelyek ökológiája), Lesku Balázs (botanika), Molnár Attila (botanika) és Konyhás Sándor (túzokvédelem).

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet